Moć reči BRAVO - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 14/12/2020

Moć reči BRAVO

Tako jednostavna reč, toliko bitna u treningu, a opet najčešće zaboravljena

Za magazin “Pas” pišu: Marija Marjanović i Nikola Urošević, MN obuka pasa i edukacija vlasnika

Najčešća greška vlasnika jeste ta što poželjno ponašanje ne nagrađuju ili što najčešće nesvesno nagrađuju nepoželjno ponašanje. Vaš pas, dok je štene, “ne priča” srpski jezik, ali ga kroz trening, odnosno signale komandi koje ga učimo tokom treninga, mi naučimo da razume srpski jezik i dosta drugih, stranih jezika. Psi komuniciraju govorom tela.

Kada hoćete da naučite psa značenju određene reči koju u treningu nazivamo komandom, osim u situacijama kada pas traži određeni predmet, najvažnije je da kod sebe imate nagradu kojom ćete markirati željeno ponašanje.

Zašto nam je onda bitna reč “bravo”? Kako nam ona pomaže u treningu?

Prvo što treba da znate jeste da na početku svakog treninga, odnosno vežbanja komandi, vi nagrađujete hranom psa više puta, ali nećete ga nagrađivati više puta hranom tokom celog njegovog života.

Reč bravo nam pomaže i slobodno možemo reći služi nam da ohrabrimo psa u stresnim situacijama, ali isto tako da ga bodrimo u izvršenju željene komande.

Nagradu u treningu pozitivnom motivacijom predstavlja i reč bravo.

Primer:

Izgovorite ime vašeg psa, on vas pogleda, vi krenete da spuštate nagradicu i u momentu davanja nagradice naglasite reč bravo.

Na taj način objašnjavate psu značenje ove reči, vi je kao vlasnik štenetu svesno ubacujete za vreme treninga kao nagradu za poželjno ponašanje.

Kada smo rekli da ova reč služi da ohrabri vaše štene, mislimo pre svega na početak treninga, na deo o socijalizaciji i habituaciji. Vaše štene će čuti mnogo raznih zvukova, neki će biti mnogo neprijatni za njega i jedini način na koji možete da dignete njegovo samopouzdanje jeste korišćenje reči „bravo”, i da mu na taj način podignete energiju i ohrabrite ga.

Svakako je prvo potrebno da reč „bravo” bude predstavljena štenetu tako da on shvati šta ona znači, odnosno da reč bravo poveže sa nekim prijatnim iskustvom, a najjednostavniji primer je davanje poslastice.

Obratite pažnju na tonalitet svog glasa kad izgovarate reč „bravo”. Ukoliko vičete, neki psi će se uplašiti i onda će ta reč imati sasvim suprotno značenje.

Ponašanje koje nagrađujete kod vašeg psa će se ponavljati, te u određenom trenutku smanjujemo nagrade (hranu), i ukoliko ste koristili reč „bravo” i pas je tokom treninga sa vama naučio da ona ima isto značenje kao hrana, na dobrom ste putu u treningu. Ukoliko ste ipak zbunjeni i mislite da nešto ne radite kako bi trebalo, krenite iz početka, u redu je da pogrešite.

Edukacijom vlasnika da koristi reč “bravo” u treningu pasa pomažemo da svaki četvoronožni član porodice bude srećan.

Related Posts