Maratonka: Kvin je pseća trkačka kraljica - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas maratonac
Od petmagazine.rs - 18/02/2020

Maratonka: Kvin je pseća trkačka kraljica

Od 2016. godine do danas, ova crna labradorka prošla je kroz cilj u čak 169 trka u svim gradovima Konektikata i dobila zvanje „pseća kraljica”.

Tekst: magazin „Pas“, Foto: “Fejsbuk”

Petogodišnja labradorka Kvin krajem oktobra upisana je u istoriju kao prvi pas koji je istrčao sve maratone u 169 gradova američke savezne države Konektikat. Društvo Run 169 organizator je ovog zahtevnog izazova koji podrazumeva da njegovi članovi uspešno prođu kroz cilj svake trke i za svoj podvig dobiju priznanje „kralj” i „kraljica”. U poslednje tri godine Kvin je učestvovala u svih 169 trka, i 20. oktobra ove godine osvojila je laskavu titulu „pseća kraljica”.

Obožava da trči

Vlasnici ove kuce maratonke, Kejti i Rik, pre nekoliko godina ispunili su ovaj izazov, a kada su shvatili da i njihova ljubimica obožava da trči, odlučili su da i Kvin pruže priliku da savlada ovaj težak i naporan put do zvanja „kraljice”.

– Kada je Kvin ispunila izazov, bili smo srećniji nego kada smo sami protrčali kroz cilj 169. trke – rekli su američkim medijima. – Kvin obožava da trči i odmah se sprijatelji sa svim ostalim trkačima. Svi je vole i rado uzmu povodac da trče sa njom. Do sada je učestvovala na oko 350 trka, i to sa 45 različitih ljudi, jer voli da trči sa svima. Njeni pratioci bili su mališani od osam godina, pa i starije osobe od 73. U jednoj trci je menjala „partnere”, pa je tako trčala sa njih čak dvanaestoro. Svi nam zahvaljuju što imamo tako divnog psa koji ih motiviše i zapravo im pomaže da izdrže i prođu kroz cilj.

Inspiracija

Od 2016. godine, Kvin je prešla ozbiljnu kilometražu i učestvovala na četiri polumaratona, a dva kilometra pređe u proseku za šest do 12 minuta, u zavisnosti od toga koliko je iskusan i spreman njen partner trkač. Ostvarila je zapažen rezultat kada je polumaraton (21 km) istrčala za manje od dva sata. Njeno vreme bilo je 1.54. Ova pseća maratonka počela je da trči sa svojim vlasnicima kada je imala 15 meseci.

– Nakon prve trke na koju smo je poveli, ona je postala drugačiji pas. Odmah smo videli tu novu iskru u njenim očima, i bila je još srećnija. Čini mi se da nakon svake uspešno završene trke ona zna koliko je veliki uspeh postigla i mnogo se raduje – kaže njena vlasnica Kejti. – Kao štene je bila povučena i rezervisana prema ljudima, a otkako je maratonac, njeno samopouzdanje je poraslo i društvenija je.

labradorka kvin

Zvezda

Lokalni mediji ubrzo su počeli da prate uspehe ove crne labradorke, te su tako njeni vlasnici postali poznati kao „Kvinini ljudi”, i kako kažu, presrećni su što je tako i što je ona u centru pažnje. S obzirom na to da je Kvin uspešna i u agilitiju, nije joj bio problem da uspešno završi i maratone koji nisu podrazumevali samo trčanje, već i plivanje, prelaženje prepreka, preskakanje zidova, provlačenje ispod mreže, penjanje uz brda… Svakog dana Kvin sa svojim vlasnicima pretrči između pet i osam kilometara.

Drugi psi

Zbog velike popularnosti, ali i zato što je druželjubiva i smirena, Kvin odnedavno pomaže drugim psima koji polažu test temperamenta da se nauče lepom ponašanju. Takođe, u svom domu ima i cimerku, ženku engleskog buldoga po imenu Pajper, koja takođe voli da trči, ali naravno, zbog svoje konstitucije, nije maratonac već pre partner za džoging i kraće deonice.

Hrana je motivacija

Omiljeni deo svake trke za Kvin je hrana, kažu njeni vlasnici. Čim prođe kroz cilj, Kvin čeka posuda sa hranom i prvo što ona uradi kada završi trku jeste da navali na nju. Čak i pre nego što pije vodu. Obožava i poslastice, a neretko priđe drugim maratoncima kada se uhvate za zalogaj nakon naporne trke kako bi njušnula šta to lepo oni imaju na meniju. Neretko, oni s njom i podele svoj obrok.

Blagodeti trčanja za pse

Kada vaš pas trči, u njegovom telu:

‒ Pokreće se i radi veliki broj mišića koji održavaju tonus tela

‒ Sagoreva se energija koju psi svakog dana moraju da izbace iz svog sistema

‒ Srce brže lupa i tako ostaje snažno, baš kao i pluća, koja se šire i bolje rade

‒ Podstiče se varenje i ubrzava metabolizam

‒ Podstiče se lučenje serotonina (hormona sreće)