Leto: Dajte ljubimcima voće i povrće - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
voce i povrce u ishrani pasa
Od petmagazine.rs - 01/07/2020

Leto: Dajte ljubimcima voće i povrće

Voće i povrće koje je bezbedno za psa uglavnom mu se nudi kao poslastica (do deset odsto dnevnog unosa kalorija) ili kao deo obroka, usitnjeno i prema potrebi obareno.

Na zelenim pijacama ovih dana imamo najlepše sezonsko voće i povrće pa ga kao poslasticu i osveženje možete ponuditi svojim mezimcima.

Tekst: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Kad psu dajemo voće ili povrće, biramo ga tako da po svojim karakteristikama bude bezbedno, odnosno da ne sadrži materije potencijalno toksične za psa. Trebalo bi obratiti pažnju da:

– u početku ponudimo psu malu količinu voća ili povrća

– kasnije možemo povećati količinu, ali to i dalje mora biti mala količina (veća količina voća ili povrća obično provocira ređu stolicu)

– ne vole svi psi sve voće i povrće – trebalo bi strpljivo istražiti koje je psu prihvatljivog ukusa i teksture.

Povrće i voće koje je bezbedno za psa

Bundeva

Sadrži rastvorljiva vlakna, vitamin A i antioksidanse (pomaže kod dijareje i opstipacije). Psu bi je trebalo davati skuvanu, iseckanu ili ispasiranu kao dodatak obroku ili poslasticu.

Šargarepa

Pre svega je bogata vlaknima, beta-karotenom i kalijumom, niske je kalorijske vrednosti. Odlična kao poslastica, naročito za pse s viškom težine. Može se davati kuvana, iseckana na male komadiće ili štapiće, kao i sirova izrendana – kao dodatak obroku ili iseckana na štapiće kao odlična dentalna poslastica.

Jabuka

Bez središnjeg dela (semena) – dobar je izvor vitamina A i C i rastvorljivih vlakana, niskokalorična, tako da je pogodna kao poslastica za pse. Starijim psima se može davati čak i dobro rashlađena kao osveženje u letnjim mesecima. Nezaslađen sok od jabuke može se dodati obroku kao „slatka“ nadoknada tečnosti.

Banana

Bogata je vitaminima, kalijumom, magnezijumom, bakrom i biotinom, a ima mali sadržaj natrijuma. Zbog visokog procenta ugljenih hidrata treba je tretirati kao poslasticu, što znači dati je psu kao nagradu za poželjno ponašanje. Oljuštite je, isecite na kolutove ili manje komade. Možete je psu dati i zamrznutu.

Spanać

Lišće sadrži visok procenat gvožđa i niskokalorično je. Uglavnom se koristi obareno, usitnjeno kao deo sveže pripremljenog obroka ili kao dodatak suvoj hrani za pse. Zbog svog sastava ima antiinflamatorno dejstvo i koristan je dodatak u obroku pasa s onkološkim oboljenjima. Psima koji već imaju problem s bubrezima i nakupljanjem kristala u mokraći nemojte davati spanać.

Borovnice

U visokom procentu sadrže resveratrol (supstancu kojom se biljke „brane“), zatim vitamin C, fitohemikalije i antioksidanse. Zato su u ishrani snažan borac protiv kancerogenih promena u organizmu i srčanih oboljenja, jačaju imuni sistem i smanjuju efekte starenja mozga. Sadrže takođe i tanine koji su značajni za prevenciju infekcija urinarnog trakta. Naročito su pogodne za starije pse. Psu se može dati nekoliko komada kao zdrava poslastica, a mogu se poneti i u šetnju, kao nagrada za lepo ponašanje.

Krastavac

Bogat je mineralima: kalijumom, magnezijumom i bakrom, kao i vitaminima K, C i B1, i s visokim sadržajem vode. Ujedno je niskokaloričan – ugljeni hidrati i masti su u minimalnoj količini. Pogodan je dodatak u ishrani gojaznih pasa. Ako ga pas prihvati, dodaje se samleven ili dobro usitnjen u obrok, kao dopuna.

Tikvice

Niskokalorične, s visokim sadržajem vode, dobra niskokalorična poslastica ili dodatak obroku. Tikvice treba očistiti od semena, obariti, i u manjoj količini ponuditi psu.

Celer

Sadrži vitamine A, B i C, ali osim toga, zbog svog specifičnog mirisa, koristan je kao prirodni osveživač daha psa.

Lubenica

Ima visok sadržaj vitamin A, B1, B6 i vitamin C, i pre svega vode. Zato je lubenica odlična osvežavajuća poslastica za letnje mesece: rehidrira organizam, a pri tome ga ne opterećuje kalorijama. Psu treba dati malo parče očišćeno od semenki i bez zelenih delova.

Povrće i voće koje nije bezbedno za ishranu psa

Grožđe

Bilo koja vrsta grožđa, kao i suvo grožđe, može biti opasna po zdravlje psa. Još uvek se uzrok toksičnosti ne zna, ali ono što je poznato jeste da su mnogi psi razvili akutnu insuficijenciju bubrega posle konzumiranja grožđa. Nisu svi psi osetljivi na grožđe i u istoj količini, ali dramatične posledice kod onih koji su osetljivi ne dozvoljavaju da se bude u dilemi – grožđe bi trebalo držati podalje od psa. Simptomi bubrežne insuficijencije nastale zbog konzumiranja grožđa jesu dijareja ili povraćanje, gubitak apetita, apatičnost, smanjena količina urina i na kraju prestanak uriniranja, a moguć je i fatalni ishod.

Luk

Sve varijante luka smatraju se potencijalno opasnim po zdravlje psa. Crni luk je naročito toksičan, dok je količina belog luka koja je toksična za psa veoma velika, tako da ga psu možemo davati u maloj količini (pola čena ili dva, u zavisnosti od veličine psa). Toksični sastojci negativno deluju na crvena krvna zrnca, što izaziva anemiju kod psa. Naročito su ugroženi psi japanskih rasa – akita i šiba inu. Simptomi intoksikacije se pojavljuju u zavisnosti od unete količine – povraćanje, dijareja, gubitak apetita i abdominalni bol, i simptomi anemije: bleda sluzokoža, ubrzan rad srca.

Paradajz

Psu možete davati crveni (zreli) deo, dok su svi zeleni delovi biljke strogo zabranjeni. Zreo paradajz je bogat izvor vitamin C i likopena (jak antioksidans) i kao takav može biti koristan dodatak obroku, naročito termički obrađen sok, jer likopen postaje lakše svarljiv. Mora se obratiti pažnja na sve zelene delove biljke: lišće i stablo paradajza sadrže tomatin i solanin – supstance veoma toksične za pse. Trovanje se manifestuje povraćanjem, abdominalnim bolom, slabošću mišića, ubrzanim radom srca.

Sirovi krompir

Trebalo bi ga izbegavati, eventualno se može malo dodati u obrok kao dodatak manje količine ugljenih hidrata. Sadrži solanin – toksin koji izaziva povraćanje i dijareju. Samo skuvan krompir nije toksičan za pse, solanin se razgrađuje pri kuvanju.

Seme jabuke, kruške, kajsije, breskve, višnje

Seme može biti opasno zbog svoje veličine i mogućnosti da ošteti ili opstruira disajne puteve ili sistem za varenje. Takođe, seme sadrži cijanide – supstance koje mogu biti izrazito toksične za pse. Osim povraćanja i dijareje mogu se javiti i brojni nervni simptomi, otežano disanje, hiperventilacija.

Rotkvice

Ne izazivaju teže zdravstvene probleme, već blaže digestivne smetnje i nakupljanje gasova u crevnom traktu.

Avokado

Još uvek se na našim prostorima ne koristi u ishrani kućnih ljubimaca, ali treba znati da su kora, lišće i seme u većoj količini toksični za različite vrste životinja. Sadrži persin – organski, fungicidalni toksin koji kod pasa izaziva gastrointestinalne probleme kao što su povraćanje i dijareja. Zreli deo ploda sadrži minimalne količine persena ili ih ne sadrži uopšte, tako da nije opasan po zdravlje psa. Radi predostrožnosti trebalo bi izbegavati celu biljku.