Laje, ne prestaje - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 25/02/2022

Laje, ne prestaje

Lajanje je oblik komunikacije i potpuno je normalno ponašanje psa. Međutim, ako se količina lajanja poveća ili postane prevelika, to može biti znak da nešto nije u redu – i može izazvati probleme kako za druge ljude, tako i za vas.

Piše petmagazine

Ako vaš pas ne prestaje da se oglašava, važno je da se pozabavite se svim osnovnim problemima koji bi mogli uzrokovati da pas više laje. Hajde da pogledamo zašto psi laju i šta možete da uradite ako to postane problem.

Zašto laju?

Psi laju zbog različitih razloga. To može biti da izraze kako se osećaju – na primer, kada su uzbuđeni, frustrirani, kada im je dosadno ili su uplašeni. Ako se pas oseća ugroženim, može lajati da kaže nekome da se skloni ili ode. Drugi razlozi: psi mogu lajati jer žele nešto posebno, kao što je njihova omiljena igračka, psi takođe mogu lajati kada su u nevolji, na primer kada su ostavljeni sami.

Ako vaš pas laje preterano ili više nego obično, morate otkriti uzrok. Možda postoji osnovni zdravstveni problem – kao što su problemi sa sluhom koji izaziva lajanje. Ako sumnjate da bi sluh mogao da bude problem ili da možda ima neki drugi zdravstveni problem, razgovarajte sa veterinarom. Ako vaš veterinar ne otkrije uzrok, može vas uputiti ka bihevioriste za životinje, koji će moći da sastavi plan lečenja.

Kako ga zaustaviti

Evo nekoliko stvari koje možete učiniti da sprečite psa da previše laje.

  1. Sprečite dosadu – psi su inteligentne, aktivne i društvene životinje, tako da im je potrebno mnogo vežbanja, stvari koje treba da rade i društvo da bi bili srećni i zdravi. Ako je vašem psu dosadno, možda će provesti više vremena lajući. Uverite se ima dovoljno „posla“ svaki dan.
  2. Rutina – vaš pas možda laje da bi rekao da želi da se igra, ili da želi hranu ili pažnju. Uverite se da poštujete dnevnu rutinu koja uključuje određeno vreme za obrok, igru i vežbanje, otprilike u isto vreme svakog dana. Dobra rutina može pomoći vašem psu da zna šta i kada će se aktivnosti dogoditi i može pomoći oko toga se spreči lajanje.  

Laje na posetioce

Neki psi laju isključivo na goste. Savet u takvim situacijama jeste da kada dočekujete goste imate  pri ruci poslastice ili igračke koje ljubimac voli, jer ih možete koristiti da odvučete pažnju psa u tim trenucima. Počnite da ga hranite ili da se igrate sa psom dok gost ulazi u kuću i na taj način pokušajte da mu skrenete pažnju. Ako ne uspete da rešite „problem“ na ovaj način, najbolje bi bilo da potražite pomoć trenera pasa ili stručnjaka za ponašanje, pošto će oni umeti da postave individualni plan obuke, koji će vama pomoći, a i vašem ljubimcu.

Ako laje kada ostane sam

Ako pas laje kada niste u blizini, možda je u nevolji. Ponašanje vezano za odvajanje, poznato kao anksioznost pri odvajanju od vlasnika, može se pokazati na više načina, uključujući lajanje. Dobra vest je da postoje stvari koje možete učiniti da bi mu pomogli. Svakako se posavetujte sa veterinarom kojem je specijalnost ponašanje pasa.