Kopanje rupa je omiljena pseća navika - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas kopa rupu
Od petmagazine.rs - 14/05/2020

Kopanje rupa je omiljena pseća navika

Rupe u dvorištu mogu biti poruka vlasniku da se pas nečega plaši, da mu nedostaje neki mineral, da želi da dođe do ženke u teranju. Ženke, s druge strane, kopaju rupe pred koćenje.

Tekst: dr vet. med. Vladimir Terzin za magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Psi kao naši kućni ljubimci često imaju neke vidove ponašanja koji su ljudima u najmanju ruku ‒ čudni. Nekada iznenada stanu, nama se čini bez ikakvog razloga, i dugo ne žele da krenu, ili s velikom pažnjom osluškuju okolinu nekoliko minuta, a ponekada počnu da laju, opet po našim merilima bez posebnog razloga. Pre svega, moramo znati da njihov svet izgleda potpuno drugačije od našeg i da je njima važno ono čega mi najčešće nismo svesni.

Opravdani razlozi

Možda jedna od najčudnijih navika jeste kopanje rupa. Najčešće vlasnici nisu svesni zbog čega pas kopa rupe u svojoj okolini, ali za to ponekad postoje opravdani razlozi.

Među najčešćim razlozima je pokušaj da se pobegne iz okruženja u kojem se pas nalazi. Tada psi obično kopaju rupe u blizini ograde ili na mestima koja su zgodna da se pobegne. Ovo se događa i kada postoji u okolini neka ženkica koja ima teranje pa usled ljubavnog zova mužjaci kopaju rupe u nameri da stignu do nje. Psi će veoma često kopati rupa i ako osete da se ispod zemlje nalazi neka druga životinja. Lovački psi veoma često opsesivno kopaju rupe u svom okruženju, iz navike koju su stekli u lovu (jamari).

Strah

Kopanje rupa iz straha je jedan od razloga kada pas opsesivno kopa rupu u koju želi da se skloni. Taj strah može biti izazvan nekom bukom u okolini (gradilište, stadioni, vatromet) ili iz želje da se skloni od nekog negativnog uticaja iz okoline – kao što je oluja. Možemo primetiti da psi čak nekoliko sati pre nadolazećeg nevremena počinju da kopaju rupu u koju mogu da se sklone. Takođe, ova pojava je prisutna i tokom leta, pri velikim vrućinama i služi tome da se pas rashladi.

Poremećaj u ishrani

Psi kopaju rupe i usled poremećaja u ishrani, ali i kada im nedostaje neki od minerala. Tu mogu nepogrešivo da nađu ono što nutritivno nedostaje njihovom organizmu. Ovaj poriv ne bi trebalo sprečavati, mada on može da bude povezan i sa poremećajem pom imenom pika i pojavom perverznog apetita (kada pas jede nejestive stvari).

Sakrivanje hrane

Kopanje rupa u svrhu sakrivanja hrane je takođe jedna od potpuno normalnih pojava u psećem svetu. Na ovaj način psi sklanjaju višak hrane koji ne mogu pojesti. Tako štede hranu za dane kada je možda neće biti i, bez obzira na obilje hrane kojom mogu biti okruženi, ovaj prirodni instinkt ne bi trebalo ni na koji način sprečavati jer im je pomogao da prežive u prirodi. Pri tome pas nikada neće zakopati lako kvarljivi deo hrane, na primer iznutrice, već samo kosti ili meso koje može relativno dugo da opstane pod zemljom i bez kiseonika.

pas gleda u rupu

Ženke

Još jedan slučaj kada je kopanje rupa normalna pojava jeste kod ženki koje su pred koćenjem. One kopaju rupe da bi mogle da se oštene na miru i da bi štenci bili zaštićeni od prirodnih pojava, ali i od mogućih predatora koji mogu da ugroze leglo.

Postoji i jedna zanimljiva priča iz prakse kojoj sam prisustvovao, kada je nemačka doga, naravno po imenu Malena, trebalo da se ošteni. Vlasnik me je zvao nekoliko dana ranije jer je pas počeo da kopa rupe po dvorištu. Kada sam došao, našao sam dvorište puno ogromnih rupa. Rekao sam vlasniku da bez obzira na haos koji je napravila, ne bi trebalo da je dira jer se ona na taj način priprema za porođaj. Nakon nekoliko dana porođaj je započeo, ja sam došao do njih i pratio sam proces, koji se odvijao potpuno normalno. Bilo je sedam štenaca. Prelepih. Kada se porođaj završio i kada sam se ja polako spremao da krenem, primetili smo da se Malena uznemirila, da neke štence gura i odvaja od ostalih. Od sedam štenaca odabrala je dvoje koje je odnela u drugu rupu i počela je da ih žive zakopava. Naravno, mi smo odmah potrčali, izvadili ih zemlje, očistili i vratili smo ih u leglo. Ona nas je nekako sažaljivo i umorno pogledala, kao da je htela da nam kaže da nam je posao uzaludan. Ta dva šteneta su uginula desetog dana. Obdukcijom smo utvrdili da su imali teške srčane poremećaje i da nisu mogli da prežive. Ona je odmah znala ono što mi nismo mogli ni da pretpostavimo. A rupe su imale svoju funkciju.

Vlasnici

Naravno, svaki vlasnik bi pre nego što pokuša da svog psa odvikne od navike prekopavanja morao biti svestan da je kopanje rupa normalna pojava. Prema nekim istraživanjima, više od 80 odsto pasa ima ovu naviku, koja je deo njihovog instinkta i način za preživljavanje u divljini. Pre svega trebalo bi da pokušamo da shvatimo uzrok i razloge za kopanje rupa, jer nam nekada naši kućni ljubimci na taj način šalju informaciju da se nečega boje, da se za nešto pripremaju ili da im nešto nedostaje u organizmu (minerali, vitamini). Ovi zaključci nas navode na konstataciju da u većini slučajeva ovakve pojave ne bi trebalo sprečavati već bi trebalo na vreme otkriti njihove uzroke ili posetiti veterinara koji će proveriti da li postoji zdravstveno opravdani razlog za ovakvo ponašanje.

Vizitkarta ambulante

Terzin pet & vet, Vojvode Stepe 141, Beograd

011/26-50-711, 011/36-91-227, 063/235-807

Radno vreme

Ponedeljak – petak: od 10 do 12 h i od 17 do 20 h

Subota: od 10 do 12 h, Nedelja: od 12 do 13 h