Koliko brzo rastu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 21/02/2023

Koliko brzo rastu

Rana ishrana može igrati veliku ulogu u težini uprkos rasi ili genetskim uticajima * sterilizacija psa može uticati na njihov rast u određenom stepenu

Piše: petmagazine.rs

Koliko brzo štene raste zavisi od veličine njihove rase, kao i od faze razvoja u kojoj se štene nalazi. Iako kilaža varira u zavisnosti od rase, štene će generalno udvostručiti svoju težinu nakon prve nedelje, a zatim dobiti između pet i 10 % njihove težine svakog dana tokom perioda naglog rasta.

Minijaturne rase će imati najveći skok rasta između rođenja i 11. nedelje starosti, male i srednje rase imaju najveću stopu rasta između rođenja i 16. nedelje starosti, a može se očekivati da će pas velike ili džinovske rase imati najveću stopu rasta između rođenja i petog meseca starosti.

Faktori koji utiču na rast

Ovi procenti i prekretnice su vodič za “prosečno” štene. Postoje dodatni faktori koji mogu mogu da utiču na normalan rast ili njegovu stopu rasta u poređenju sa “prosečnim” psom.

Genetika

Osim pitanja rase, genetika i dalje igra veliku ulogu u težini kučeta. Iako je standardno pravilo da se ispita roditelj istog pola za ideju o eventualnoj veličini šteneta, postoje izuzeci. Neki štenci mogu naslediti gen “velike devojčice” ili “malog dečaka” od roditelja. Ove genetske varijable će rezultirati većim ženskim i manjim muškim psom.

Ishrana

Rana ishrana može igrati veliku ulogu u težini uprkos rasi ili genetskim uticajima. Nedostatak dovoljne ishrane, i kvalitetne, u prvim nedeljama života šteneta može ozbiljno uticati na njegov rast i zdravlje, uključujući i njegovu težinu. Loše majčino mleko ili rano odbijanje takođe mogu usporiti rast šteneta.

Sterilizacija

Sterilizacija psa može uticati na njihov rast u određenom stepenu. Ova razlika može biti izraženija za ranu sterilizaciju/kastraciju što može malo otežati određivanje visine i težine takvog šteneta kao odraslog psa.

Mešanci

Ako je poznato od koje dve rase je mešanac, možete uzeti prosek za procenjene visine i težine za rasu svakog roditelja i koristiti to da biste dobili predstavu o budućoj težini šteneta. Međutim, morate da znate da genetika može stvoriti velike varijacije kod pasa i kada se ove dve rase uveliko razlikuju po visini i težini, štene može da favorizuje većeg ili manjeg roditelja, ili da bude neki prosek, sredina. Ako je poreklo šteneta nepoznato, dostupno je DNK testiranje koje vam može pomoći da sa određenim stepenom preciznosti utvrdite nasleđe vašeg psa kako biste procenili njihovu buduću visinu i težinu.