Ko je Plavi pas? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
plavi pas
Od petmagazine.rs - 08/12/2021

Ko je Plavi pas?

Plavi je pas – ali je on potpuno poseban jer ni jedan pravi pas nije zaista plav. Plavog je osmislio i oživeo tim međunarodnih eksperata iz različitih oblasti i njegov glavni zadatak je da nauči decu kako da se sigurno odnose sa psima

Tekst dr vet. med Tijana Stanojev
Foto: Plavi pas

Plavi pas je internacionalni program koji je razvijen kroz saradnju veterinara, biheviorista, pedijatara, psihologa, pedagoga, i cilj je da smanji rizik za decu od psećih ujeda i da uskladi zivot dece i pasa. Kroz interaktivnu kompijutersku igru i radionice uči decu kako da pravilno priđu psu, igraju se sa njim i prepoznaju govor tela psa. Namenjen je prvenstveno deci uzrasta 3 do 7 godina jer je utvrđeno da deca ovog uzrasta najčešće bivaju ujedena od strane pasa, ali i svima onima koji su zainteresovani da saznaju nešto vise o odnosu dece i pasa.

Zašto je neophodan Plavi pas?

Istrazivanja su pokazala da decu uzrasta 3 do 7 godina najčešće ujedaju psi sa kojima žive ili psi koje poznaju. Većinu interakcija dete – pas koje se lose završavaju izaziva dete  zbog nepravilnog ophođenja prema psu. Zbog ovih činjenica ekspertski tim je i osmislio Plavog psa koji kroz igru uči dete pravilnom ponašanju prema psima. Timove Plavog psa u raznim zemljama edukuju decu i otklanjaju predrasude koje postoje kada se govori o zajedničkom životu dece i pasa.

SAVET

Imamo onu populaciju dece i odraslih, koji se ne plaše pasa, vole ih ali od te ljubavi prave pojedine greške koje mogu izazvati negativnu reakciju psa. Videli smo preslatkog psa i želimo da ga pomazimo. Pitanje je želi li taj pas isto to. I decu i odrasle učimo da jednostavno puste psa da on priđe njima. Postoje psi koji su druželjubivi i obožavaju kontakt sa ljudima, a srećemo i one koji ipak neće tako lako uspostaviti kontakt i nisu raspoloženi za druženje. Ako je uz psa vlasnik, obavezno prvo pitamo vlasnika da li ljubimac sme da se pomazi. Čučnemo, kako bi bili u istom nivou sa psom i blagim tonom ga pozovemo. Pas koji je raspoložen za druženjem brzo će odreagovati na naš poziv i dotrčati, mahati repom,skakutati oko nas i izgledati veselo. Onaj koji nije rapoložen će otići i nikako ne treba juriti za njim. Kada pas priđe pustite ga da vas onjuška i na taj način upozna ko ste, šta ste i gde ste bili tog dana. Nakon toga pružite mu ruku i ako imate neku poslasticu da mu date biće jos bolje. Pas koji je zadobio vaše poverenje ići će ka vama, mahaće repom i gurati glavu da se mazi, onaj koji ide unazad i povlači se od vas iako je prvobitno možda prišao , mljacka, oblizuje se, deluje ukočeno i nervozno ne želi dalji kontakt i treba ga pustiti. Ne potencirati dalje upoznavanje. Maženje psa koji je ostao  započinjemo od vrata , nikako usmeravanjem ruke na glavu jer takvi potezi mogu izazvati neočekivane reakcije psa i dovesi do nezgodnih situacija. I deci i odraslima skrećemo pažnju da poštuju životinju i njegove želje i odluke. Ako je iz bilo kog razloga rešio da ne želi da nam priđe i da nam dozvoli da ga pomazimo ne treba to na silu ni da pokušavamo, jer ćemo ga našim ponašanjem samo uplašiti i tada može da odreaguje onako kako ne želimo.

PROČITAJ JOŠ: KRZNENA TERAPIJA

Poštovanje

Nezgode nastaju kada ne poštujemo pseći prostor i vreme. Ovo su najčešće situacije koje se dešavaju u kući i sa poznatim psima. Ono što u tom slučaju Plavi pas želi da nauči decu je da psa ne treba dirati ga dok on jede, ne vući ga da ga mazimo i da se igramo sa njim baš kada mi to želimo,a on je  na svom mestu i odmara, ne otimati mu igračke, ne gurati ruku iza ograde ako je pas u dvorištu ili kavezu. Kao i mi, psi imaju pravo na svoj odmor , na svoj miran obrok, na svoju teritoriju. Ako im bilo šta od toga ugrožavamo svojim ponašanjem mogu burno da odreaguju. Pravilo je, šta god želeli od svog ili psa kog smo tek upoznali uvek ga prvo pozvati na uspostavljanje kontakta, nikako ne ulaziti u njegov prostor i prekidati ono sto on tog momenta radi. Na kraju krajeva ni mi ne volimo kada neko želi od nas nešto na silu.

VAŽNO!
Tim Plavog psa je tu da na poziv organizuje radionice i obrazuje decu u vrtićima, ali i svakodnevno edukuje male vlasnike pasa kroz  svoj rad u veterinarskim ambulantama.