Kina: Od korona virusa strahuju i vlasnici ljubimaca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 04/02/2020

Kina: Od korona virusa strahuju i vlasnici ljubimaca

Širom zemlje u pet-šopovima vlada pomama za maskama za pse.

Izvor: Index.hr/ljubimci; Foto: Sylar Pet Shop/Zhou Tianxiao

Nakon vesti o korona virusu, zalihe zaštitnih maski uvelike su se smanjile, ne samo u Kini nego i u mnogim azijskim državama. Ali, ljudi se nisu uplašili samo za spostveno ili zdravlje svojih bližnjih, već su mnogi zabrinuti i za svoje ljubimce, a naročito za pse koje svakodnevno moraju da vode u šetnju.

Iako Svetska zdravstvena organizacija nema dojave o zaraženim psima, vlasnicima je savetovala da redovno peru ruke i da zaštite svoje pse na sve moguće načine. Zato su mnogi rešili da psima nabave zaštitne maske, piše Index.hr.

Žu Tjanksao, 33-godišnji trgovac iz Pekinga, za metro.co.uk izjavio je kako sada dnevno proda 10 puta više psećih zaštitnih maski nego pre vesti o virusu. U paketu dolaze tri maske, a koštaju nešto manje od šest funti.

Donedavno, glavna namena maski za pse bila je da blokiraju smog i spreče ljubimce da pojedu ili poližu hranu ili neke druge škodljive stvari tokom šetnji. Li Lanjuan, predsednik Kineske nacionalne zdravstvene komisije, upozorio je vlasnike pasa jer se, kako on kaže, virus širi među sisarima.

Panika je ogromna pa su tako lokalne vlasti pojedinih gradova i oblasti u Kini naredile meštanima da se reše svojih kućnih ljubimaca jer se boje da bi upravo oni mogli biti prenosnici smrtonosnog virusa.

U jednom selu u Hubeiju vlasti su naredile ljudima da moraju da se reše ljubimaca u roku od pet dana, prenosi Index. Iako Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da još nema dokaza da se virus prenosi s mačke ili psa na čoveka, očito neki smatraju da je ubijanje ljubimca jedan od načina prevencije širenja bolesti.

U Vuhanu je ljudima zabranjeno da puštaju svoje ljubimce van kuće, a prema navodima organizacije Humane Society International, ovakve odredbe su se proširile Kinom, uključujući gradove poput Pekinga, Tianđina, Šandonga, Šangaja…