Kako da znamo da je pas vitalan? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
srecan pas
Od petmagazine.rs - 30/04/2020

Kako da znamo da je pas vitalan?

Britanski veterinari sastavili su nedavno listu najvažnijih parametara prema kojima možemo ustanoviti da li je naš pas zdrav i vitalan.

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Stručnjaci kažu da je vitalan i srećan pas onaj koji: ima zdravo srce i kožu, sjajnu dlaku, jak imuni sistem, dobro varenje, snažne mišiće, zdrave zube i jake kosti.

Oni daju i savet – da bi vaš pas bio vitalan, zdrav i dugovečan, vodite ga redovno veterinaru, obezbedite mu kvalitetnu hranu i dovoljno fizičke aktivnosti.

Ljubav produžava život

Više od dve trećine Britanaca veruje da bi pravilna briga i nega o kućnim ljubimcima mogla da im produži život. Kako je pokazala jedna anketa, stanovnici Ostrva kažu da je pokazivanje ljubavi i pružanje pažnje kućnim ljubimcima ono što im zasigurno produžava život i jača zdravlje.

Upitnik je pokazao da polovina vlasnika pasa svakog dana, bez izuzetka, češka svoje pse po stomaku jer u tome najviše uživaju, dok 56 odsto ispitanika veruje da se njihovi psi smeju kad su srećni.

Na pitanje šta čini srećnim život jednog psa, Englezi kažu da su to: duge šetnje, igra, kvalitetna i ukusna hrana i druženje s ljudima i drugim psima. Ohrabruje podatak da 63 odsto ispitanika svoje pse hrani kvalitetnom i dobro izbalansiranom hranom koja im pruža sve neophodne nutrijente. Gotovo polovina vlasnika pasa istakla je da su i oni nesrećni kada njihovi psi nisu najbolje raspoloženi.