Kako da već danas obradujete svog psa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
veseo pas
Od petmagazine.rs - 19/12/2022

Kako da već danas obradujete svog psa

Kada ste poslednji put učinili nešto s namerom da razveselite svog mezimca?

Piše: petmagazine

Njihovo prisustvo u našem domu i životu, dokazano je, snižava stres, popravlja raspoloženje i čini nas zdravijima. Dovoljno je samo da nas veselo mašući repom dočekaju pred vratima, pa da nam poprave dan i obrišu sve ružno što nam se tog dana možda dogodilo. A da li ste se zapitali šta je ono što mi činimo da oni budu srećniji?

Naravno, svakog dana im dajemo hranu, mazimo ih, šetamo i igramo se s njima, i razume se – vodimo ih kod veterinara kako bi bili zdravi, ali – sve se to podrazumeva. Evo nekoliko saveta kako da usrećite mezimca, a da pri tome ne potrošite mnogo vremena i novca.

1. Produžite šetnju. Povedite psa tokom vikenda na planinarenje. Dobacujte se frizbijem. Povedite ga s vama da trči ili da vas prati u džogingu. Pronađite bezbedno mesto na kojem može da trči bez povoca i da uživa u slobodi.

2. Pobedite dosadu. Kod psa kojem je dosadno pojaviće se problemi u ponašanju. Sprečite to tako što ćete mu kupiti pazl činiju za hranu, „kong” igračku, voditi ga na nova i uzbudljiva mesta, učiti ga novim trikovima…

3. Pružite im ruku. Figurativno, razume se, ali veoma je važno da znate da psi mnogo bolje razumeju vizuelne od verbalnih signala. Prilikom treninga, koristite ruke uz glasovne komande i vaš pas će biti presrećan što vas konačno perfektno razume.

4. Masaža. Uživanje u relaksirajućoj masaži nije samo potreba ljudi, naše ekskluzivno pravo. I veliki broj pasa uživa u dobroj masaži, naročito nakon dana u kojem su bili veoma aktivni i umorili se. Naravno, nemojte biti grubi već nežnim pokretima masirajte udove, ramena i leđa vašeg mezimca.

5. Povedite računa o njegovoj ishrani. Posavetujte se s veterinarom o tome koja je hrana najbolja za vašeg psa i povremeno mu ubacite neku od „ljudskih” namirnica koje mu mogu koristiti. Kvalitetna hrana jeste skuplja, ali uz nju će vaš ljubimac biti zdraviji i dugovečniji, pa tako zapravo štedite novac koji biste inače, usled nepravilne i neadekvatne ishrane, sigurno potrošili za lečenje kod veterinara.

6. Vodite računa o nezi njegovog krzna. Ako imate psa kojem je potrebno redovno šišanje – nemojte preskakati posetu grumeru, jer psi vole da budu čisti i uredni. Takođe, četkajte svog psa s vremena na vreme i kupajte ga kada je to potrebno.

7. Pronađite mu drugare. Potrudite se da u komšiluku pronađete pse s kojima se vaš ljubimac dobro slaže i organizujte zajednička druženja i igru, duže šetnje.

8. Fokusirajte se. Psi vole kada imaju našu nepodeljenu pažnju, pa nemojte tokom šetnji zuriti u telefon, ili kod kuće samo gledati u ekran. Budite posvećeni igri, maženju, druženju…