Kako da kod kuće sami pregledate psa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pregled psa
Od petmagazine.rs - 18/05/2018

Kako da kod kuće sami pregledate psa

Naravno da veterinar zna najbolje, ali neke jednostavne preglede možete uraditi i sami. Vaš vetrinar uvek će vam savetovati da najpre budete sigurni da se vaš pas zaista oseća loše, da ga nešto boli ili muči, pa da ga tek onda odvedete na pregled.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Pas je najopušteniji kod kuće, pa ako posumnjate da mu nije dobro, možete sami uraditi nekoliko jednostavnih testova, i onda, ukoliko uvidite neku promenu – odete veterinaru.

Ako sumnjate da vaš pas ima neki zdravstveni problem, najpre obratite pažnju na njegovo ponašanje – da li jede, pije vodu, kako izgleda, da li se igra i da li je raspoložen. To su uvek sigurni znaci koji ukazuju da li je vaš mezimac zdrav ili ga nešto muči.

Zatim, možete i sami sprovesti neke jednostavne testove kako biste utvrdili da li je sve u najboljem redu. Evo šta možete učiniti sami, čak i ako niste veterinar.

 Izmerite psu temperaturu

Psima ovo baš i nije omiljeni pregled, a iskreno govoreći ni ljudima, ali ovo je prvi korak u djagnostifikovanju zdravstvenog stanja. Digitalni rektalni toplomer najprecizniji je način, pa ako ga još uvek nemate, bilo bi dobro da ga nabavite i imate u kućnoj apoteci. Na vrh toplomera namažite malo lubrikanta, da merenje bude prijatnije. Normalna temperatura psa je između 37,7 i 39 stepeni.

 Proverite psu puls

Najbolji način da izmerite puls vašem psu je da pronađete femoralnu arteriju koja se nalazi kod prepone. Izbrojte broj otkucaja tokom 15 sekundi, pa taj broj pomnožite sa četiri. Puls pasa varira, ali normalnim se smatra onaj između 80 i 120 otkucaja u minuti. Puls štenaca i manjih pasa brži je od pulsa velikih pasmina.

 Pregledajte psu glavu

Nos bi trebalo da bude čist i gladak. Oči – bistre, čiste, sa tek nekoliko vidljivih krvnih sudova i sa zenicama iste veličine. Uši – čiste i suve; kad lagano masirate uši vašem psu ne bi trebalo da se pobuni, već da izgleda relaksirano. Usta – čisti i beli zubi, roze desni, vlažne pri dodiru.

Gledajte grudni koš vašeg psa dok diše

Grudni koš trebalo bi da se opušteno pomera kako pas udiše i izdiše, bez ikakvog napora. Svaki uzdah i izdah trebalo bi da budu identični. Normalno je da tokom jednog minuta pas udahne 15 do 30 puta. Manji psi brže dišu od velikih, pa to imajte na umu.

 Pregledajte kožu psa

Koža zdravog psa je mekana, bez vidljivih ranica ili oštećenja, bez mirisa. Osim kod oštrodlakih pasa, dlaka bi trebalo da je mekana i sjajna. Ukoliko primetite ranice ili perutanje – posetite veterinara.

 Proverite hidriranost psa

Jednostavan test je da kožu vrata ili leđa blago stisnete („zgužvate”), i ukoliko se odmah vrati u prvobitno stanje, vaš pas je dobro hidriran. Ukoliko koži treba duže vremena da se vrati u prvobitno stanje ili primetite da je i dalje naborana, znači da je dehidriran.

 Pregledajte stomak psa

Lagano pritisnite stomak vašem ljubimcu i proverite da li osećate neku kvržicu, izraslinu. Proverite da li je vašem psu prijatno ili ga nešto boli. Ukoliko je tek jeo, trebalo bi da pod prstima, levo ispod grudnog koša osetite uvećanje tog dela stomaka –  to je potpuno normalno nakon jela. Svaka druga izbočina ili nelagodnost psa dok mu lagano pritiskate stomak znači da postoji neki problem sa stomakom ili unutrašnjim organima, i da je vreme za veterinara.