Kada psi postaju seniori? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
starenje kod pasa
Od petmagazine.rs - 27/06/2018

Kada psi postaju seniori?

Ne, nećemo se služiti onom uvreženom zabludom da je jedna pseća godina jednaka sedam ljudskih, već pitanje starenja zapravo valja razmatrati sa stanovišta rase, a ne samo uzrasta.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Prema rečima stručnjaka, odgovor na pitanje kad naši mezimci ulaze u kategoriju seniora trebalo bi potražiti u rasi i veličini psa.

Možda niste znali, ali manji psi duže žive, pa će oni kasnije postati seniori u odnosu na veće pasmine.

Doga i čivava

Tako, na primer, doge postaju seniori već oko pete godine života, dok se čivave seniorima smatraju tek oko 11. godine. Odgovor na pitanje zašto veliki psi brže stare krije se u – brzini. Naime, velike pasmine brzo rastu, znatno su brže i aktivnije, troše više energije prilikom svakodnevnih aktivosti, pa i ceo njihov život „brže prođe”.

Hormon rasta kod pasa

Stručnjaci kažu da se ključ ovakvog poretka stvari krije i u hormonu rasta, koji se, očekivano, u većoj količini luči kod većih pasmina. Kod manjih rasa njegovo lučenje je usporeno, a povećano lučenje ovog hormona u sprezi je i s razvojem mnogih zdravstvenih oboljenja povezanih sa starenjem. Bilo kako bilo, može se uopšteno reći da psi ulaze u kategoriju seniora u uzrastu od pete do desete godine života.

Vaš veterinar će vam tokom redovnih kontrola ukazati na to kad je vaš pas postao senior i na šta biste u tom novom periodu njegovog života trebalo da obratite pažnju. Neretko će vam veterinar sugerisati i da promenite način ishrane svog psa kako bi bila u skladu s njegovim potrebama u ovom uzrastu.

Starost nije bolest

Ono što je veoma važno da imate na umu jeste da starenje nikako ne bi trebalo da povezujete s bolešću. Mnogi psi i u starijem dobu ostanu energični, razigrani i jednako aktivni.

Redovne posete veterinaru i praćenje njegovih uputstava najbolji su način da vaš pas dugo, dugo ostane zdrav.

I da ne zaboravimo – vaša ljubav i pažnja najbolji su recept za starenje!