Jabuka - supervoće za pse - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas jede jabuku
Od petmagazine.rs - 12/09/2020

Jabuka – supervoće za pse

Da, psi smeju jesti jabuku i mnogi uživaju u ukusnim zalogajima ovog voća, kako zbog ukusa tako i zbog teksture

Piše: Petmagazine.rs

Jabuka (bez središnjeg dela – semena) dobar je izvor vitamina A, C i K, kalcijuma i fosfora, rastvorljivih vlakana, a i niskokalorična je, tako da je pogodna kao poslastica za pse. Starijim psima se može davati čak i dobro rashlađena, kao osveženje u letnjim mesecima. Nezaslađen sok od jabuke može se dodati obroku kao “slatka” nadoknada tečnosti.

Dobra za zube i protiv upala

Možda niste znali, ali jabuka je i odlična zdrava žvakalica za zdrave zube i svež dah. Takođe, jabuka ublažava upalna stanja, jer je ovo voće jedno od najboljih u borbi protiv slobodnih radikala. Samo, vodite računa o tome koliko voća dajete psu, jer u većoj količini može izazvati dijareju i druge probleme sa stomakom.

Dobro ih operite

Pre nego je date svom psu, jabuke morate dobro oprati. I nemojte ih ljuštiti, jer kora sadrži vlakna i antioksidanse. Preporučuje se da se koristi sezonsko voće i povrće organskog porekla (psi su veoma osetljivi na pesticide). Voće mora biti zrelo, jer u suprotnom može izazvati dijareju.

Kako psu davati jabuku

Jabuka je bogata i vlaknima koja doprinose boljem varenju i pravilnom funkcionisanju celokupnog digestivnog trakta. Komadiće jabuke možete psu davati kao užinu (između obroka), ili kao dodatak obroku (u granule dodajte ispasiranu jabuku).

Psu možemo ponuditi jabuku u sirovom ili u kuvanom stanju. Radi lakšeg varenja i korišćenja hranljivih materija, voće bi trebalo obraditi – isitniti na manje komadiće, štapiće ili napraviti u blenderu nešto nalik na gusti sok.

Savet +

Kao poslastica, pri ishrani komercijalnom hranom, voće ili povrće se daje u količini do deset odsto dnevnog obroka. Ako čini deo obroka u vidu sveže pripremljene hrane, onda može biti zastupljeno do 25 odsto, a ako je u sastavu hrane koja se daje psu sa određenim zdravstvenim problemom – voće i povrće može biti zastupljeno čak i do 50 odsto u obroku.

Kupujte organske, neprskane jabuke i psu dajte komadiće sa korom jer ona sadrži vlakna i antioksidanse

Related Posts