Iz Kabula transportovano 300 napuštenih kućnih ljubimaca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i mačka na krevetu
Od petmagazine.rs - 08/02/2022

Iz Kabula transportovano 300 napuštenih kućnih ljubimaca

Pet meseci nakon odlaska Amerikanaca iz Avganistana, gotovo 300 životinja koje su ostale u Kabulu konačno je ukrcano u unajmljeni ruski transportni avion Iljušin-76, koji je u nedelju poleteo iz Kabula

Izvor: N1

– Taj avion je apsolutna zver. Reč je o Iljušinu 76-TD, koji je dizajniran tako da može leteti i u Sibir usred zime, pa ne očekujemo nikakva odlaganja niti kašnjenje zbog zime, rekla je pre polaska aviona Šarlot Maksvel Džouns iz organizacije Kabul Small Animal Rescue, kabulske spasilačke službe za male životinje koja je organizovala njihov prevoz, a radi se o 156 pasa i 133 mačke.

Avion je u nedelju poleteo iz Kabula a pre nego što stigne na odredište u Britanskoj Kolumbiji, sleteće još na dva aerodroma  – u Turskoj i na Islandu. Prvobitni je plan letenja morao biti revidiran i izmenjen zbog napetosti između Rusije i Ukrajine, rekla je Maksvel Džouns.

Sve su životinje prvobitno trebalo da budu transportovane u Sjedinjene Države, ali to se nije realizovalo s obzirom na činjenicu da je američki CDC stavio Avganistan na listu zemalja visokog rizika kada je reč o uvozu pasa. Tako je Kanada postala krajnje odredište.

Mnogi američke i ostale zapadne diplomate ostavili su svoje ljubimce u Avganistanu kada su u avgustu prošle godine napuštale Kabul, jer ih nisu mogli povesti sa sobom, a o njima se u međuvremenu brinula organizacija KSAR.

I američka vojska je ostavila svojih 50 pasa na aerodromu u Kabulu, a zvaničnici su rekli da su pušteni iz kaveza i predati KSAR-u.

– Bilo je gotovo nemoguće, rekla je Lori Kalif, direktorka neprofitne organizacije SPCA International za list Vancouver Sun. “Nismo mogli dobiti dozvole za sletanje, ni dozvole za prelet, a ni dopuštenje američkog Stejt dipartmenta, dodala je.

– Zapravo je bilo strašno, ali nismo odustajali, rekla je i dodala da su neke životinje u međuvremenu uginule, a ostale su bile mesecima na aerodromu u Kabulu. “Da su ostale onde, čekala bi ih sigurna smrt, kazala je Kalif.

Misija spasavanja dobila je kodni naziv “Mission Possible”. Kalif je rekla i da su sve životinje vakcinisane i zdrave.