Istraživanje: Pospani psi - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 20/02/2023

Istraživanje: Pospani psi

U studiji objavljenoj u časopisu Neuron, istraživači koji su posmatrali aktivnost moždanih talasa kod pacova koji spavaju zaključili su da životinje ponavljaju događaje iz prethodnog dana. Kada su pacovi trčali kružnim lavirintom pre nego što su otišli, činilo se da ponavljaju delove svog lavirinta dok su spavali. A 2017. godine, studija objavljena u časopisu Scientific Reports otkrila je da psi mogu koristiti svoje spavanje kako bi “ojačali“ uspomene uspostavljene dok su budni. Psi koji su učestvovali u studiji naučili su da prate nove glasovne komande. Nedelju dana nakon početne obuke, životinje koje su spavale – umesto što su se igrali- posle lekcije bile su u stanju da izvrše povezani zadatak bolje od svojih “kolega“ iz kontrolne grupe.

Kada psi spavaju „nema razloga da ne verujete da ne proživljavaju neku vrstu prethodnog iskustva“, rekao je Mark Bekof, profesor emeritus ekologije i evolucione biologije na Univerzitetu Kolorado Boulder i autor knjige. To važi i za divlje rođake pasa. Bekof je proveo bezbroj sati radeći terensko istraživanje koje je uključivalo posmatranje vukova i kojota kako spavaju, i rekao je da oni pokazuju isto ponašanje koje vlasnici kućnih ljubimaca vide u svojim ljubimcima koji dremaju.

Ali čak i ako psi, vukovi i kojoti ponavljaju događaje dana kada spavaju, rezultati mogu izgledati sasvim drugačije od ljudskih snova.  – Imamo izuzetnu viziju, ali psi ne, jer to jednostavno nije njihova oblast, ​​rekao je Frank, profesor. Dok psi nemaju najbolji vid na svetu, oni su fenomenalni u mirisu.