Istraživanje: Najskuplji psi u Evropi - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 08/11/2019

Istraživanje: Najskuplji psi u Evropi

Ljubav između čoveka i psa je neprocenjiva, i teško da se može izmeriti ili izvagati, ali za pojedine rasne pse potrebno je izdvojiti mnogo novca.

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Ako ste ljubitelj baš određene rase psa, pronađite odgovornog odgajivača i dobro se informišite da li je baš to pas koji odgovara vašem životnom stilu. A onda, proverite da li imate novca da ga kupite. U Velikoj Britaniji urađeno je istraživanje o najskupljim rasama, i evo koje kuce su se našle na ovoj „luksuznoj listi“.

Verovali ili ne ali najskuplji pas u Ujedinjenom Kraljevstvu je engleski buldog. Na Ostrvu se štenci ove rase prodaju po prosečnoj ceni od čak 1.690 funti, ali troškovima tu nije kraj. Zbog brahiocefaličnog oblika glave (kraće kosti lobanje, zatupast nos i krupne oči) neretko imaju problema sa disanjem koji mogu da izazovu i druge zdravstvene probleme, pa su češće posete veterinaru u odnosu na pse drugih rasa.

Iako malen veoma je skup. Drugi najskuplji pas je pomeranac i za njega u Velikoj Britaniji valja izdvojiti najmanje 1.536 funti, pokazuju podaci. Ovo je veoma popularna rasa na Ostrvu te je zbog povećane potražnje skočila i njihova cena.

Na trećem mestu najskupljih pasa našao se japanski šiba inu čija je prosečna cena u Engleskoj 1.469 funti. Kako se navodi u istraživanju, njihova cena je visoka jer su dosta retki u Evropi. Ovaj preslatki pas koji nalikuje pufnastoj i prijateljski nastrojenoj lisici odličan je izbor za porodice sa starijom decom i preporučuje se iskusnim vlasnicima, koji su ranije već imali pse.