Istraživanje kaže da je psima prijatnije u električnim automobilima nego u dizelašima - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 08/12/2022

Istraživanje kaže da je psima prijatnije u električnim automobilima nego u dizelašima

Internet tržište vozila CarGurus udružilo se s engleskim Univeritetom Linkoln u novoj studiji koja je proučavala efekte putovanja na pse u dizel automobilu u odnosu na električno vozilo.

Izvor: N1

Dvodnevna analiza obuhvatila je 20 pasa, od kojih je svaki odveden na dva 10-minutna putovanja automobilom – jedno u električnom vozilu, jedno u dizelašu.

Tokom putovanja analizirano je njihovo ponašanje.

Studija koju je vodio Danijel Mils, profesor veterinarske bihevioralne medicine na Univerzitetu u Linkolnu, otkrila je da su psi nemirniji u dizelskim automobilima u poređenju sa električnim vozilima. Takođe je utvrđeno da su znaci mučnine kod električnih automobila smanjeni.

Analizom je takođe utvrđeno da nema dokaza koji bi upućivali na to da električna vozila imaju štetan učinak na dobrobit pasa, pri čemu je prelaz za pse između putovanja dizelašima na putovanja električnom verzijom bio “gladak“.

Psi obuhvaćeni ispitivanjem ležali su otprilike trećinu putovanja u oba automobila, ali u dizel vozilima psi su u proseku 50 posto više puta menjali položaj nego u električnom vozilu.

Ta je razlika verovatno uzrokovana promenom nivoa vibracija, kaže studija.

Profesor Mils kaže da do sada nije bilo ovakvih studija.

– Znamo da će većina pasa putovati automobilom u nekom trenutku svog života, ako ne i svakodnevno. Ipak, kako električna vozila sve više prevladavaju među vozačima, do sada nije bilo studija o njihovom efektu na pse, naveo je. Naši rezultati jasno pokazuju da se čini da su psi opušteniji u električnim vozilima, posebno kada se gleda koliko su nemirni, zaključio je Mils.

Osim toga, dodaje, zanimljivo i pomalo neplanirano otkriće studije je nivo mučnine u vožnji kod pasa.