Frizbi jurnjava - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
frizbi
Od petmagazine.rs - 13/04/2021

Frizbi jurnjava

Naučite svog psa da igra frizbijem može biti odlična i kao vežbanje i kao zabava, i za vas i za njega

Piše: Petmagazine.rs

Mnogi psi vole da se igraju frizbijem, iako većina ne zna kako da uhvati ovaj leteći disk. Uz malo strpljenja, vi i vaš ljubimac možete naučiti da uživate u ovoj zabavnoj i korisnoj aktivnosti. Dajemo vam nekoliko saveta kako da naučite psa da učestvuje u ovoj igri:

– Prvo i najvažnije je da posetite svog veterinara radi temeljnog pregleda, jer postoji mogućnost da nekim psima ovaj sport jednostavno ne prija. 

– Bilo koji zdrav, aktivan pas može naučiti da uhvati frizbi. Šampioni u ovoj igri su border koliji, ali mešanci i psi koji su spaseni iz skloništa postali su jedni od najuspešnijih u ovom “sportu”.

– Postarajte se da se vaš pas zagreje pre bilo kog treninga i uvek imajte pri ruci svežu vodu.

– Vežbajte na travnatoj površini i prvo proverite ima li slomljenog stakla i rupa.

– Izbegavajte asfalt, beton i šljunak, što može biti nezgodno za zglobove i šape psa.

– Hvalite svog psa i nikada ne vičite na njega ako ne može da uhvati frizbi.

– Neka treninzi budu kratki. Trebalo bi da prestanete pre nego što vašem psu postane dosadno, tako da ovo iskustvo uvek bude zabavno.

– Ne dozvolite da vaš pas žvaće frizbi.

Pripremite se

Zainteresovaćete svog psa za frizbi tako što ćete ovu igračku najpre koristiti kao posudu za hranu ili vodu. Ova tehnika je odlična i sa štencima i odraslim psima. Omogućava im da disk povežu sa nečim pozitivnim.

Postepeno zamenite drugu igračku koja se sviđa vašem psu frizbijem.

Započnite tako što ćete vući frizbi napred-nazad po tlu ispred psa, dok ga ohrabrujete da uzme disk. Neka ga uzme iz vaše ruke.

Pređite na kotrljanje frizbija po zemlji i podsticanje psa da ga juri. Kad uhvati frizbi, nemojte mu ga vaditi iz usta. Pohvalite ga!

Kada je pas zainteresovan za igru, bacite frizbi i pustite ljubimca ga da juri. Ne bacajte predaleko, tako da frizbi ostane jasno vidljiv kao atraktivan predmet za hvatanje.

U ovom trenutku pazite da frizbi ne bacite direktno na svog psa, da se on ne bi počeo plašiti.

Stanite oko tri metra ispred svog psa, lagano bacite frizbi u vazduh i recite uhvati. Ako ga uhvati, pohvalite ga. Ako ga ne uhvati, vi podignite frizbi sa zemlje. Nagrada bi trebalo da bude sam “ulov”.

Stanite desno od svog psa i bacite frizbi ispred sebe, ne daleko.

Kada psu postane ugodno da hvata frizbi posle kratkih bacanja, bacite ga dalje.

Naviknite svog psa da vraća ovu igračku tako što ćete pričvrstiti dugački povodac na njegovu ogrlicu, i ako vam ne vrati frizbi, lagano ga povucite.

Pseći frizbi kao sport

Pseći frizbi, kao sport, postoji skoro 40 godina, a počeo je da se razvija početkom 70-ih godina u Americi, paralelno sa frizbijem za ljude.

Avgusta 1974. godine su Aleks Stajn i njegov pas Ašli Vipet upali na prenos bejzbol utakmice između Los Anđeles Dodžersa i Sinsinati Rids-a i zadivili publiku veštinom kojom je Ašli hvatao firzbije. Ovo se smatra početkom psećeg frizbija. Pas je tada trčao brzinom od 56 km/h i skakao do 2,7m u vazduh. Tačka je uspela da prekine utakmicu, a nakon ovog spektakla interesovanje za sport je naglo poraslo. Prva zvanična takmičenja u Evropi su se održala osamdesetih godina prošlog veka.

Related Posts