Finska upotrebljava pse za otkrivanje korona virusa na aerodromu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas
Od petmagazine.rs - 24/09/2020

Finska upotrebljava pse za otkrivanje korona virusa na aerodromu

Finska je na aerodromu u Helsinkiju pokrenula pilot program koji uključuje pse koji mogu da nanjuše korona virus, što bi, ukoliko se pokaže efikasnim, bilo finansijski isplativije od drugih načina testiranja

Izvor: BalkansAlJazeera

Četiri psa različitih rasa koje je dresiralo finsko Udruženje za otkrivanje mirisa angažovani su u sklopu projekta koji je finansirala vlada, prenela je Beta, pozivajući se na RSE.

– To je vrlo obećavajuća metoda. Psi jako dobro njuše, rekla je Ana Hielm-Bjorkman, profesorica medicine kopitara i malih životinja na Univerzitetu u Helsinkiju. Ako uspe, biće to dobra metoda za proveru (korona virusa) na bilo kojem drugom mestu, rekla je, navodeći bolnice, luke, domove za starije osobe i sportske dvorane.

Dok istraživači u nekoliko zemalja, uključujući Australiju, Francusku, Njemačku i SAD, takođe proučavaju pse kao detektore korona virusa, finsko ispitivanje je među najvećima do sada.

Postupak gotov u roku od minute

Hielm-Bjorkman rekla je za AP da je Finska prva zemlja u Evropi koja je dresirala pse da njuše korona virus.

Sličan program započet je tokom leta na međunarodnom aerodromu u Dubaiju. Putnici koji pristanu na besplatno testiranje u okviru dobrovoljnog programa u Helsinkiju nemaju direktan fizički kontakt s psom, već maramicom protrljaju kožu, te je posle toga stave u teglu i daju psu koji čeka u posebnoj kabini.

Psi koji učestvuju u projektu prethodno su prošli obuku za otkrivanje raka, dijabetesa ili drugih bolesti.

Psu treba samo deset sekundi da nanjuši uzorke virusa prije nego što da rezultat testa grebanjem šape, polaganjem, lajanjem ili na drugi način, dajući do znanja svoj zaključak.

Prema Hielm-Bjorkmanu, postupak bi trebao biti gotov u roku od jednog minuta.

Related Posts