Eurasier - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 04/10/2021

Eurasier

Istorija rase eurasier je veoma dobro dokumentovana, jer je tek 1960. godine počela da se razvija. Eurasier svoje postojanje u velikoj meri duguje Julius Vipfelu iz Nemačke. On i njegova supruga udomili su psa kojeg je ostavio saveznički vojnik koji se povlačio nakon okupacije Nemačke nakon Drugog svetskog rata. Ovaj pas, nepoznatog porekla, dobio je nadimak “kanađanin“, i uprkos sklonosti ubijanju divljih životinja, pa čak i drugih malih kućnih ljubimaca, Vipfelovi su smatrali da je to najčarobniji pas koga su ikada upoznali.

Nakon smrti ljubimca, Julius je osećao potrebu da napravi rasu, po uzoru na uginulog, ali sa “mekšim“ temperamentom. Nakon dugotrajnog proučavanja genetike, Julius je odlučio da ukrsti nemačkog špica sa čau čau rasom. Međutim, štenci koji su nastali kao rezultat ovog ukrštanja bili su mešanci dinga i polarne rase. Od ovih, mladunci polarnog tipa bili su najbliži psu koji je Vipfel tražio. I Vipfel je nastavio da uzgaja samo ove pse i oni su narednih deset godina postali poznati kao “volf-Chov“, bez uvođenja novih gena. Međutim, nakon konsultacija sa renomiranim genetičarom u vezi sa njegovom novom pasminom 1972. godine, odlučio je da uzgoji pet kučica “volf-chov“ sa mužjakom samojeda. Od tada pa nadalje, od ovog parenja izgrađena je čitava nova rasa. Ime Eurasier aludira na njegovo mešovito poreklo, evropskih i azijskih rasa. FCI priznala je pasminu 1973. godine, dok je u Registar kinoloških društava primljena tek od 2013. godine.

Popularni su u Nemačkoj i Švajcarskoj, ali su još uvek malo poznati u Sjedinjenim Državama.

KARAKTER

Samopouzdan i miran Eurasier ne želi ništa drugo nego da bude blizu svoje porodice. On je zaštitnik koji je rezervisan, i nije agresivan prema strancima. Odlično se slaže sa decom i drugim kućnim ljubimcima, posebno ako je odgajan sa njima. Prema drugim psima, generalno, nije agresivan.

Nivo aktivnosti ove pasmine je prilagodljiv. Uživa u svakodnevnim šetnjama, ali nije preterano aktivan. Razgovarajte sa odgajivačem, opišite tačno šta tražite od psa i zatražite pomoć pri izboru šteneta. Odgajivači svakodnevno viđaju štenad i mogu dati tačne preporuke kada saznaju vaš način života i ličnost.

NEGA I ZDRAVLJE

Zdravstveni problemi koji se mogu pojaviti su displazija kuka i lakta, problem kolena koji se naziva luksacija patele, autoimunski tiroiditis i problem s očima – abnormalni rast trepavica koji može rezultirati trepavicama koje se trljaju i iritiraju rožnjaču.

Lična karta

  • 23-32 kg mogu da imaju mužjaci
  • 18-26 kg imaju ženke
  • Prosečan životni vek oko 14 godina