Engleski buldog: Novajlija u društvu omiljenih - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
engleski buldog
Od Dijana Đukić - 15/05/2019

Engleski buldog: Novajlija u društvu omiljenih

Na tradicionalnoj listi najpopularnijih pasa koja se početkom svake godine objavljuje u Americi nalazi se i engleski buldog. Ovog simpatičnog mrguda sve češće viđamo i na našim ulicama, a mi smo pokušali da otkrijemo u čemu je tajna njegovog šarma

Piše: Petmagazine.rs

Engleski buldog je zbog najblaže rečeno karakterističnog izgleda nerazdvojni deo popularne kulture. Omiljene zločeste mačke malog ekrana Tom (sa svojim nerazdvojnim Džerijem) i Silvester u svojim nepočinstvima po pravilu se sreću upravo sa psima ove rase. Ser Vinston Čerčil, čovek koji je vodio svoju Veliku Britaniju u možda najpaklenijim godinama koje je svet ikada video, zbog neodoljive sličnosti nosio je nadimak „Britanski Buldog”. U Americi, sliku ovog psa prepoznaćete na prednjem delu čuvenih Mek kamiona. Sigurno znate i da je crtež ovog psa oko čijeg se vrata nalazi bodljikava ogrlica zaštitni znak navijača Partizana.  

O njihovoj sve većoj popularnosti govori i to što je „engleski buldog” tokom 2013. godine bio najtraženiji „pseći” pojam na guglu. Nekada pas čija je namena bila borba s bikovima, medvedima ili pak divljim svinjama danas je isključivo porodični pas – kućni ljubimac za zabavu i društvo.

Borba s bikovima

Međutim, iako se njegovo ime i njegov lik često provlače kroz popularnu kulturu 20. veka, buldog vuče daleko dublje korene. Jedan se pojavljuje i u Šekspirovoj drami Henri IV. U srednjem veku i tokom industrijalizacije buldog se javlja kao opštenamenski radni pas koji pomaže u kontroli volova (odatle i nadimak „mesarski pas”), čuva kuću i imovinu. Ipak, kao što im ime govori, najveća atrakcija bili su kao učesnici u tada veoma popularnom sportu – borbi s bikovima. Kad je ovaj „sport” proteran u ilegalu 1835. godine, popularnost buldoga ubrzano je počela da se topi.

U narednih 20 godina, kako rasa više nikoga nije zanimala, ona je gotovo isčezla. Tek 1874. buldog se, zahvaljujući fanovima, kao feniks uzdigao i polako vraćao ugled. Te godine je osnovan Buldog klub, čemu je prethodila velika debata u vezi sa standardima koje treba slediti. Debata je vođena javno, a suočavanje argumenata moglo se čitati u lokalnim novinama i raznim publikacijama izdavanim u to doba u Engleskoj. Krajnji proizvod je bio pas s istim imenom, ali izgledom znatno drugačijim od originalnog buldoga. Nekad su ovi psi bili visoki i vitki (poput današnjih boksera), dok su danas zdepasti i često tromi.

U svakom slučaju, moderni buldog, onakav kakav je nama poznat danas, rođen je 1874, a dve godine kasnije bio je priznat i od američkog Kenel kluba. Kad je u narednom periodu buldog počeo da se pojavljuje na izložbama, nije se više percipirao kao pas radničke klase. Zapravo, postao je statusni simbol. Kao rezultat njegovog dopadljivog izgleda i prijatnog temperamenta, on je brzo postao jedan od najpopularnijih izložbenih pasa na svetu.

„Oni su veoma dopadljivi psi. I toga su svesni. Veoma su ponosni i plemeniti”, kaže Keni Kronden, poznati uzgajivač buldoga. „Volim da ih pokazujem jer su zaista ponosni. Znaju da su šarmantni. Jedan od mojih pasa, Okean, misli da je Božji dar i čudo prirode. On se stalno šepuri, u svakom trenutku njegov stav je u fazonu ‘pogledaj me kako sam kul’. Voli da gleda damama pod suknju, ali ako mu se ne svidite, okrenuće vam zadnjicu. Oni su kao mali ljudi. Fenomenalni s decom, komični, i rade stvari koje nijedan drugi pas ne čini. Oni hrču, često ispuštaju gasove, i uvek su veoma ponosni na ono što mogu da urade.” 

Sjajni ljubimci

Bez obzira na to što je današnji buldog potekao od agresivnog pretka, vremenom je postao pas nežne i dobre naravi. On je veran pratilac, plemenit, snažan, hrabar, staložen i ponosan pas. Prijateljska pojava i isto takav karakter čine ga savršenim kućnim ljubimcem. Engleski buldozi su idealni psi za stan.

„Ostvaruje vrlo čvrstu vezu sa svojim vlasnikom. Često ne želi da izađe u dvorište bez gazde. Nije mnogo aktivan i nemojte se iznenaditi ako budete morali da ga vučete ili nosite do kuće. Njegov simpatičan izgled i naborana koža privlače pažnju i u parku će svako poželeti da ga pomazi. Voli da se igra i šeta, ali pod uslovom da su šetnje kratke. Obratite pažnju, očajan je plivač, pa vlasnicima preporučujem da izbegavaju da ga puštaju u bazen, reku, ili more”, kaže odgajivač iz Pančeva Miladin Kovačević.

Karakter

Znaju biti i svojeglavi (često se događa da ljubomorno čuvaju svoje mesto u kući ili omiljenu igračku), ali retko će biti neposlušni. Neki vlasnici tvrde da ih njihovi engleski buldozi prilikom ulaska u kuću uvek puštaju da uđu prvi. Nikad neće odlutati izvan kuće bez prisustva čoveka. Prema tome, očito je koliko su privrženi domu i porodici s kojom žive.

Engleski buldog je pas s karakterom. Potrebni su mu pažnja, ljubav i igra, ali i disciplina i red. Ukoliko je njegov vlasnik odgovoran prema njemu, zauzvrat će dobiti poslušnog, zabavnog, smešnog psa, s kojim su ljubav, vernost i zabava garantovani.

Izgled

Reč je o psu kratke dlake i kratkih nogu, ali snažne građe. Veoma je težak u odnosu na svoje dimenzije. Glava mu je kompaktna i krupna, dok su mu uši male i tanke, na pola spuštene, odnosno blago izbačene unazad, što omogućava da se vidi unutrašnjost, visoko su postavljene na glavi. Oči su okrugle, smeštene nisko na licu. Njuška je kratka i široka, s dubokim i izraženim čeonim usekom. Vrh nosa je nabijen prema očima. Usne moraju da budu široke i da vise. Vrat je kratak i snažan. Inače, bulldog ima mnogo viška kože, debela je i naborana oko grla, pa mu visi. Ramena su jaka i mišićava, prednje šape čvrste, a grudni koš širok i okrugao. Leđa moraju da budu u blagom padu iza grebena na vratu i moraju da stvaraju karakterističan luk u nivou slabine, više od grebena na vratu i od sapi – roach back (na srpskom „leđa šarana”). Rep je okrugao i gladak. Dlaka jednobojna (riđa ili prošarana riđa), bela s riđim ili prošaranim riđim mrljama, ili bela, sa ili bez maske ili crnom njuškom.

Loše zdravlje

Nažalost, buldogovo zdravlje često je daleko od perfektnog. Javljaju se problemi s disanjem, imaju loš vid, podložni su infekcijama kože. Kuk i koleno često mogu da budu problematični. Takođe, ova rasa ima kratak životni vek, u proseku oko osam godina, mada u zavisnoti od klimatskih uslova on može biti i duži. Visoka spoljna temperatura svakako im nije omiljena. 

Činjenice
Zemlja porekla: Engleska
Vreme nastanka: 13. vek
Prosečna veličina mužjaka: Visina: 31-40 cm Težina: 22,7-25 kg
Prosečna veličina ženke: Visina: 31-38 cm Težina: 22-23 kg
Životni vek: 8-10 godina

Related Posts