Depresija: 5 znakova da je vaš pas tužan - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
tuzan pas
Od petmagazine.rs - 13/04/2018

Depresija: 5 znakova da je vaš pas tužan

Oni ne plaču, ne kukaju, ne zatvaraju se u svoju sobu i ne kriju pod jorganom. Oni ne mogu da nam se požale kako se osećaju, ali to ne znači da ne osećaju tugu.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

I ne znači da ne mogu da obole od depresije. Psi to svojim ponašanjem pokazuju. Magazin Pas vam otkriva neke od simptoma koji mogu da ukažu da je vaš pas poprilično tužan.

Pas je pokunjen

Ukoliko pas oboli od depresije nedostajaće mu interes za stvarima i aktivnostima koje je dotad obožavao. Najčešći znakovi su letargija, neaktivnost i pokunjenost. Ostali znakovi uključuju tužan pogled, glavu prema dole, spušten rep ili između nogu te spuštene uši.

Tužan pas manje jede

Depresivni psi obično jedu manje hrane ili piju manje vode. Ređe će se dogoditi pas počne agresivno da jede i da moli za još više hrane, ali i to može biti jedan od znakova.

Pas mnogo spava

Psi u proseku spavaju 14 sati dnevno. Zapravo se radi o nekoliko dremeža tokom dana, ali ako vaš pas sve teže ustaje iz kreveta, to bi mogao biti problem. To je obično povezano s neaktivnošću pa pokušajte to promeniti i držati svog psa što aktivnijim.

Agresivno i destruktivno ponašanje psa

Ono uglavnom zahvata dotad mirnije pse, što upućuje na činjenicu da vaš ljubimac ne dobija dovoljno fizičkih aktivnosti i pažnje.

Pas luta i uznemiren je

Misli se, pre svega, na onu po kući, kada se čini kao da vaš ljubimac traži nekoga ili nešto. Uz to, takvo je ponašanje često povezano s cviljenjem ili uzdisanjem.

Dobra vest je da je depresija kod pasa prolazna, baš kao i kod ljudi. Kroz par dana ili nedelja, pas će se oporaviti. Zapamtite, dok jede, pije vodu i obavlja nuždu redovno, to nije veliki problem.