Deljenje kreveta s ljubimcem može biti korisno - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas
Od petmagazine.rs - 22/06/2021

Deljenje kreveta s ljubimcem može biti korisno

Brojne studije stalno ispituju da li je dobro da delite krevet sa vašim kućnim ljubimcem ili ne

Izvor: Index.hr

Većina istraživača ističe da se na ovaj način čovek oseća sigurno i voljeno, a isto važi i za psa ili mačku, koji je u tom slučaju pod manjim stresom. Naučnici ističu da ovo najviše pomaže ljudima koji pate od depresije ili se osećaju usamljeno.

Nedavno istraživanje objavljeno u Mayo Clinic Proceedings pokazalo je da puštanje psa da spava u vašoj sobi ili krevetu ne narušava kvalitetu sna, dok ljubimcu osigurava bolji san.

Studija je sprovedena među 40 odraslih osoba, uglavnom sredovečnih žena, koje su spavale sa svojim psima, bilo u sobi ili u krevetu. I ljudi i psi su nosili uređaje za praćenje pokreta. Pokazalo se da je nekim vlasnicima spavanje uz životinje bilo ugodno i smanjilo je nivo stresa. 

– Pod uslovom da svi dobro spavaju, dijeljenje kreveta može biti korisno, kazala je vodeća autorka studije dr. Luis Kran. 

Ona tvrdi da mačka koja prede ili dobro odgojen pas mogu na ljude delovati opuštajuće i koristiti njihovom snu. 

I na kraju spomenimo da odraslim ljudima treba 7 do 9 sati sna, a psima 12 do 14. Ako odlučite deliti krevet sa psom, pridržavajte se rasporeda vakcinisanja ljubimca i redovno ga kupajte i četkajte. 

Related Posts