Danas je Dan crnih pasa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
dan crnih pasa
Od Dijana Đukić - 01/10/2019

Danas je Dan crnih pasa

Iako je vekovima uvreženo mišljenje da crne mačke donose nesreću, pa se shodno tome i danas teže udomljavaju nego mace drugih boja, slična situacija je i sa psima crne boje dlake.

Širom sveta 1. oktobar se obeležava kao Dan crnih pasa kako bi se podigla svest o udomljavanju ovih pasa i prevazilaženja predrasuda. Nedavno je objavljeno i potresno istraživanje koje je pokazalo da crni psi i mačke nisu popularni jer ne ispadaju dobro na selfijima.

Razlike između crnih pasa i pasa druge boje zapravo uopšte nema, osim razume se u boji dlake, te apelujemo na sve koji čitaju ovaj tekst da udome crnog psa jer će im biti najbolji prijatelj do kraja života i voljeni saputnik kroz život.

Da se crni psi zaista teže udomljavaju od pasa drugih boja, potvrdio je za naš magazin “Pas” pre nekoliko meseci i dr vet. med. Milan Radosavljević, upravnik Centra za sterilizaciju sa prihvatilištem za pse Rakovica.

  • Građani koji dođu u najvećem broju žele karakteristične pse – čupave, kovrdžave, najćešće svetle boje dlake. Pasa crne boje ili crnih sa smeđim paležom ima najviše, oni čine čak 60 do 70 odsto svih pasa u prihvatilištu, ali nažalost, građani za njih nisu toliko zainteresovani.

Ovu tezu prvi su postavili zaposleni u američkim azilima. Kako je njihovo iskustvo pokazalo, psi crne dlake u proseku nekoliko meseci duže čekaju udomljenje, a razlog je verovatno u tome što se zbog crne boje dlake teže uoči izgled njihove glave.