Da li znate sve o psima? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
vlasnik i pas
Od petmagazine.rs - 29/10/2020

Da li znate sve o psima?

Naši psi su nam oduvek bili najbolji prijatelji, odani saputnici i najvažnije – naša porodica. Stoga je sasvim prirodno da smo potpuno fascinirani činjenicama o psima i svim mogućim zanimljivim informacijama do kojih možemo doći. Potpuno smo očarani našim četvoronožnim prijateljima i želimo otkriti što je više moguće o njima

Izvor: N1

Ova stvorenja nisu samo preslatka za gledanje, već psi nikad ne osuđuju svoje vlasnike. Nije ih briga jeste li bogati ili siromašni, koje ste boje kože ili vere, prihvataju vas upravo takve kakvi jeste. 

Daltonizam

Postoji opšte uverenje da psi ne mogu videti boje. To zapravo nije istina i psi vide boje, ali ne u jednakom intenzitetu kao ljudi. Njihovo doživljavanje boja sličnije je našem doživljaju boja po noći.

Ne postoje dva ista nosa

Nos psa ekvivalent je ljudskom otisku prsta, pri čemu svaki ima jedinstveni uzorak grebena i nabora. Uz to, nosevi su im uvek mokri kako bi lakše upili i obradili mirisne čestice u zraku.

Psi sanjaju kao i ljudi

Ako ste ikada primetili kako se vaš psić trza u snu, to verovatno znači da sanja. Istraživači su otkrili da psi imaju slične obrasce spavanja i moždane aktivnosti kao i ljudi, te da male pasmine imaju tendenciju sanjati više od velikih. Naučnici sugerišu da verovatno sanjaju poznate aktivnosti poput igranja ili lovljenja repa.

Crni psi se ređe udomljavaju

Statistički podaci pokazuju da se crni psi najređe udomljavaju. Kroz istoriju su crni psi povezivani sa “paklenim psima” i ljudi su ih smatrali lošim znakom. Naravno da je to daleko od istine te ako razmišljate o udomljavanju, dajte i crnim psima priliku.

Pametni su kao i dvogodišnja deca

Prema istraživaču pasa i autoru Stenliju Korenu, pas i dvogodišnje dete slični su kada je njihov mozak u pitanju. Takođe je objasnio da čovekov najbolji prijatelj može računati, razumeti više od 150 reči, pa čak i zavarati ljude ili druge pse da dobije poslastice.

Mahanje repom

Ako vaš pas uzbuđeno maše repom, to znači da je srećan što vas vidi, zar ne? Ne nužno. Psi mašu repom udesno kad su sretni i ulevo kad se prestraše. Nisko mahanje znači da su nesigurni, a brzo mahanje repom popraćeno napetim mišićima ili proširenim zenicama može signalizirati agresiju.

Štenci se rađaju slepi i gluvi

Novorođeni psi još se razvijaju, stoga su im ušni kanali i oči i dalje zatvoreni. Većina štenaca otvara oči i reaguje na zvukove nakon otprilike dve nedelje.

Šesto čulo

Prema anketama, 67 odsto vlasnika kućnih ljubimaca prijavilo je da se njihovi kućni ljubimci ponašaju neobično neposredno pre oluje ili zemljotresa, a 43 odsto reklo je da su se njihovi ljubimci ponašali neobično neposredno pre nego što se dogodilo nešto loše. Kako su se ponašali? Cviljenje, “divlje” ponašanje ili pokušaj skrivanja na sigurno mesto. Postoje čak i izveštaji da psi mogu osetiti bolesti, poput raka.

Znojenje

Iako se znoje kroz jastučiće šapa, njihov glavni oblik hlađenja je dahtanje. Jedine žlezde za lučenje znoja kod pasa nalaze se na njihovim jastučićima na šapama.

Zevanje

Kad vaš pas jako zeva, verovatno samo pretpostavljate da to znači isto što znači kad i mi zevamo – pospanost. To može biti znak umora, ali psi zevaju i iz drugih razloga. Psi takođe mogu zevati kako bi se smirili, pa ponavljano zevanje može biti znak da se vaše štene oseća teskobno ili pod stresom.