Da li ste čuli za bavarskog planinskog krvoslednika? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
bavarski krvoslednik
Od petmagazine.rs - 12/12/2019

Da li ste čuli za bavarskog planinskog krvoslednika?

Kao što im i samo ime kaže, ovo je nemačka rasa, poreklom iz Bavarske, sa neverovatno snažnim i gotovo nepogrešivim čulom mirisa. Njihovom nosu, kako kažu kinolozi, malo šta može da promakne.

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Ono što je njihova najupečatljivija karakteristika jeste znatno tamnija dlaka na glavi u odnosu na ostatak tela.

Pomoćnik lovaca

Najčešće se može videti u pratnji lovaca i dragocen im je pomoćnik, jer ovaj pas tačno može da razlikuje miris povređene životinje od drugih jedinki iste vrste, i da baš nju locira i pronađe. Spada u pse srednje veličine, veoma je aktivan, privržen svom vlasniku, ali rezervisan prema strancima. Ako želite da vaš pas vreme provodi u dvorištu, nemojte razmišljati o bavarskom planinskom krvosledniku, jer je on srećan jedino kada živi sa svojom ljudskom porodicom. 

Popularni

Lovci širom sveta vole i poštuju ovu retku rasu i žele je uz sebe. Prvi oficijelni klub bavarskih krvoslednika oformljen je u Minhenu 1912. godine. Danas, klubovi postoje širom sveta, a osim u Nemačkoj, najbrojniji su u Sjedinjenim Američkim Državama i u Velikoj Britaniji.

Staložen pas

Ova rasa nadaleko je poznata po svojoj smirenosti. Reč je o tihom i izrazito samouverenom psu, kog je pri tome i lako trenirati jer je veoma poslušan i uvek želi da udovolji svom vlasniku. Inteligentan je i neustrašiv. U ovoj rasi ogleda se prava ravnoteža karaktera – niti je stidljiv, niti agresivan. 

Voli ljude

Osim kao pratilac lovaca, ovaj pas je izvrstan pomoćnik u policiji, vojsci, odličan je i kao terapeutski pas i pas za pratnju. Psi ove pasmine moraju biti aktivni i stalno zauzeti kako ne bi postali nevaljali. Odgajivači ističu da je ovaj pas sposoban da preskoči svaku ogradu i da iskopa tunel do Kine ako mu je dosadno. U domu, u stanju je da izgrize svu vašu obuću, nameštaj i kablove ako nema dovoljno igre i stimulacije tokom dana. Ovaj pas zahteva pažnju svojih vlasnika, potrebni su mu posao i svrha kako bi bio srećan.

Aktivan

Obožavaće da sa vama trči, da ide u duge šetnje, da skače, da se natežete konopcem. Svakog dana mu obezbedite šetnju i istrčavanje na prostranoj livadi. Tokom noći, ovi psi spavaće s vama u krevetu, a tokom dana se neće odvajati od vas i želeće da vas prate u stopu. Sa treningom, vaspitavanjem i socijalizacijom trebalo bi početi već od osme nedelje, kako bi vaš pas kada odraste bio staložen, smiren i prijateljski nastrojen prema ljudima i drugim psima.

Izgled

Ovo je veoma mišićav pas, pravi atleta. Telo mu je dugo, ne toliko visoko, i ima kraće noge. Ima dugačke uši i rep i karakteriše ga tamnobraon, gotovo crna boja dlake na glavi, dok mu je dlaka na ostatku tela znatno svetlije boje. Visok je od 43 do 52 cm, a težak od 17 do 30 kilograma.