Da li psa štitite od sunca? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i sunce
Od petmagazine.rs - 24/06/2021

Da li psa štitite od sunca?

Više od polovine vlasnika kućnih ljubimaca u Velikoj Britaniji ne štiti svoje životinje od sunca, otkrilo je novo istraživanje. Pokazalo se da 51 odsto vlasnika pasa nikad ne štiti svoje ljubimce, a trećina (33 %) kaže da to čine ponekad

Ovo istraživanje sprovela je kompanija Webbox kako bi proverila slušaju li ljudi upozorenja veterinara uoči sezone visokih temperatura koje za životinje mogu biti pogubne.

Krema sa zaštitnim faktorom za pse

Vlasnici ljubimaca u starosnoj grupi od 25 do 34 godine najčešće paze na svoje krznene prijatelje. Više od četvrtine (28 %) kaže da se uvek pobrinu da su njihove životinje zaštićene od sunca.

Psi i mačke su skloni opekotinama i raku kože, baš kao i ljudi, a jednostavno ih je zaštititi u nekoliko koraka – kaže veterinarka Heder Venkat za Metro. – Potrebno je limitirati vreme koje ljubimci provode direktno izloženi suncu te im osigurati pristup hladu. Ako imaju kratku dlaku, posebno bele boje, veća je verovatnoća da zarade opekotine. Namažite im zaštitnu kremu za životinje na nos ili delove tela koji su najviše izloženi suncu kao što su vrhovi ušiju.

Neki psi će lizati kremu pa je zbog toga važno ne koristiti one namenjene ljudima. Takvi proizvodi za njih mogu biti otrovni i uznemiriti im želudac.

Dugodlaki psi i leto

Dr Heder Venkat ističe da je najvažnije ne šišati dugodlake pse tokom leta.

Zbog toga im može biti još toplije i zbog manjka zaštite (dlake) će biti skloniji opekotinama – savetuje. – Takođe, ne ostavljajte ljubimce same u automobilima jer temperatura u zatvorenom prostoru u kratkom roku može značajno narasti i biti pogubna.