5 najplašljivijih rasa pasa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 19/08/2018

5 najplašljivijih rasa pasa

Generalizacija nikada nije dobra, ali na osnovu iskustava vlasnika, stručnjaci su sačinili listu pasa koji su poznati kao najviše plašljivi i nervozni. Naročito kad je reč o strancima ili – deci

 

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Dalmatinac

Ovaj prelepi pas je srca širom sveta osvojio nakon poznatog i mnogima omiljenog crtanog filma „101 dalmatinac“. Međutim, stručnjaci savetuju da dalmatinac nikako nije dobar izbor za vlasnike koji nikada ranije nisu imali psa, jer im je potreban dosledan i principijelan vlasnik koji će imati strpljenja prilikom dresure. Dalmatinci su naročito plašljivi i nervozni u blizini dece.

Šar pej

Ovaj preslatko „naboran i zgužvan“ pas mnogima je omiljena rasa. Uzgajani su kao psi čuvari, pa im je u genima da budu sumnjičavi i oprezni, ali ovakvo ponašanje često zna da preraste u agresiju prema svakoj nepoznatoj osobi. Zato su rana socijalizacija i trening jedini recept da vaš pas ne razvije neprijateljstvo, strah i netrpeljivost prema ljudima.

Čivava

Iako lajava i s velikim karakterom, čivava je sklona strahovima i pokazuje ih tako što se jako trese. Naročito su nervozne u blizini velikih pasa, a nikako ne vole kad se na njih viče i kada su zanemarene. Naravno, ovo se odnosi na sve pse, ali one su naročito osetljive. Pažljivo upoznajte svoju čivavu s drugim psima i uvek budite pažljivi i odmereni sa svojim psom.

Hrt

Kako su hrtovi najčešće uzgajani za trke pasa, često pate od nedostatka interakcije s ljudima, pa znaju biti izrazito plašljivi. Stidljivi su, pa njihovo poverenje možete zadobiti trudom, upornošću, velikom ljubavlju i pažnjom.

Mali italijanski hrt

Veoma su osetljivi, prave nežne dušice u psećem svetu. Ali, izrazito su inteligentni, pa će dresurom i pažnjom postati najbolji ljubimci. Samo im obezbedite mirno okruženje, uredan život i puno ljubavi, potrebna im je predvidljivost inače mogu postati nervozni i vrlo plašljivi.