KOLUMNA: Bendžamin - čuvar demokratije - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 27/09/2021

KOLUMNA: Bendžamin – čuvar demokratije

Piše: Milena Popović, glavna i odgovorna urednica Istinomera u organizaciji “Crta”

Posmatrao je regularnost izbora, išao je na novinarske zadatke, podržavao građane koji se bore za svoja prava, učestvovao je na važnim panelima… Moj drug i kolega Bendžamin ima pet godina, a bogato radno iskustvo iza sebe. Ipak, najvažnija stavka u njegovoj biografiji je briga o dobrom raspoloženju svojih kolega u nevladinoj organizaciji Crta. Posvećen je i odgovoran.

Bendžamin na posao dolazi među prvima, a kući odlazi kada se uveri da su svi ostali otišli rasterećeni od stresa. Umoran, ali zadovoljan.

Svakog jutra proveri šta je ko poneo za doručak, onjuška sve te kese i papire koji neodojivo šuškaju i mirišu na sveže pecivo. To radi temeljno i detaljno. Od kolege do kolege, od stola do stola. Usput se ogrebe za prvu dozu maženja i češkanja, jer ispod namrgođene i nezainteresovane njuške krije se dobroćudni i druželjubivi kolega.

Ne voli sastanke, doduše. Svi nešto pričaju i ne obraćaju pažnju na njega, a on bi baš tada da se igra, pa dovlači sve igračke koje ima, a ima ih mnogo, ne bi li nekog animirao. Kada se ti razgovori o izbornim propisima, medijima, građanskim pravima i izjavama političara baš oduže, padne mu koncentracija, pa malo prilegne da odrema, po mogućstvu kod nekog u krilo.

Najbudniji je u vreme ručka. Tada prekontroliše sve obroke, sa punom koncentracijom isprati sve tanjire i činije koje zveckaju od kuhinje do trpezarije i našteluje svoj najumiljatiji pogled, ne bi li iskamčio koji zalogaj.

Bendžaminu javni nastupi idu od ruke, voli kameru, a i kamera voli njega. On zna da je rođen da bude zvezda, pa kad druge kolege daju izjavu za medije, spremno uleti u kadar i ukrade šou. Ipak, pruža priliku i drugima da se pokažu, voli da bude i u ulozi snimatelja, pa tada odlučno juriša na mikrofone i kamere, jer “on to zna bolje”.

Vrsni je stručnjak za kablove i gajtane svih vrsta, razvuče ih po kacelariji za tren oka, a nema te kutije i papira koji on ne može da raskupusa u roku od odmah.

Mr Benjamin (kako se zove na instagramu) zna da je briga o demokratiji težak, često stresan i iscrpljući posao, pa se na kraju radnog vremena strateški pozicionira na izlazu iz kancelarije. Ispruži se svom dužinom i težinom (a ima ga) kod izlaznih vrata, pa sve i da neko još zaokupljen poslom i nije planirao da se pozdravi sa njim, ne može da izbegne češkanje i dozu anti stress terapije na kraju radnog dana.

Ovaj dežmekasti engleski buldog možda izgleda blentavo, ali se za razliku od drugih ne pravi blesav. Zna da političari ne bi smeli da lažu, da mediji moraju da izveštavaju profesionalno i odgovorno, a dosta bi imao da kaže i o tome šta su fer i pošteni izborni uslovi. Svestan toga šta watchdog aktivisti znače za svako društvo, Bendžamin brižno čuva one koji u ovom našem čuvaju demokratiju.

Related Posts