Belgija: Raste broj udomljenih pasa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas
Od petmagazine.rs - 12/04/2020

Belgija: Raste broj udomljenih pasa

Jedno belgijsko sklonište za životinje, koje godišnje spasi 1.600 napuštenih i zlostavljanih mačaka i pasa, beleži porast udomljavanja, a na ulicama ostaje manji broj ljubimaca otkad je izbila epidemija virusa korona prošlog meseca.

Autor: Hina; Izvor: Index.hr/ljubimci, N1; Foto: Shutterstock (ilustracija)

Belgija je ušla u četvrtu nedelju karantina pa su restorani, kafići i trgovine zatvoreni, međutim sklonište Sans Collier (Bez ogrlice) ostalo je otvoreno.

Sebastien de Jong, upravnik skloništa, rekao je da je zabeleženo povećanje od 15% u udomljavanju, pad od 25% u broju preuzetih životinja kao i udvostručenje broja zainteresovanih za udomljavanje.

  • Karantin je za nas, mogli bismo reći, pozitivan kada je reč o udomljavanju jer mnogi koji su zadnjih dana ili godina razmišljali o udomljavanju sada osećaju da je pravi trenutak da dođu i uzmu životinju – rekao je. – Sklonište je ipak oprezno s ljudima koji pre nisu pokazivali interes, nego primera radi samo nazovu da kažu da bi bilo dobro imati psa kao društvo tokom karantina. Njima moramo da kažemo da razmisle o tome dobro, pa da se ponovo vrate. To je nešto o čemu se mora dobro razmisliti – rekao je de Jong.

Međutim, zaštitnici životinja ističu da novi kućni ljubimci nisu rešenje za usamljenost u izolaciji. Iako nema sumnje da životinje mogu da pruže utehu kada su mnogi od nas zatvoreni u svojim domovima, zaštitnici životinja poručuju ljudima da odole izazovu da nabave kućnog ljubimca kao rešenje za usamljenost u trenutku dok su na snazi mere socijalnog, odnosno fizičkog distanciranja zbog širenja virusa korona.

Ako ne možete dugoročno da brinete o kućnom ljubimcu, zaštitnici životinja savetuju da u ovom trenutku ne nabavljate ljubimca.

  • Budući vlasnici životinja moraju svesno da donesu odluku da preuzimaju odgovornost za živo biće – kaže Hester Pomerening iz nemačkog društva za zaštitu životinja. – U vreme ovakvih ograničenja kretanja nejasno je da li ljudi mogu da pruže psu ili mački ono što im treba.

To se posebno odnosi na starije osobe ili svakog ko je izložen većim rizicima od COVID – 19, čak iako je ljubimac baš ono što toj osobi treba dok su joj uskraćeni fizički kontakti, kažu stručnjaci za životinjska prava. Oni savetuju da se odluka o uzimanju kućnog ljubimca odloži za vreme nakon ukidanja mera ograničenja.