Apsolutno sposobni za ljubav - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
češka
Od petmagazine.rs - 07/06/2021

Apsolutno sposobni za ljubav

Pas nije sposoban da pokaže ljubav kao što bi to učinio prosečan čovek. Ipak, oni imaju svoje načine na koje pokazuju privrženost i zaljubljenost u drugog pripadnika vrste

Za magazin PAS piše dr vet. med Vladimir Terzin

Svi vlasnici pas su imali prilike da primete promene u ponašanju svog psa kada sretne omiljenog prijatelja. Naravno, te promene su vidljive i kada sretne omiljenog neprijatelja. Takođe, ponašanje psa se menja i kada vidi drugog psa koga voli i sa kojim želi da provodi više vremena. Iz ovog, možda ponekad i skrivenog ponašanja, lako možemo zaključiti da je emotivni život pasa nešto što zaista postoji. Najnovija istrživanja ove oblasti na neki način potvrđuju da je “ljubavna priča” između pasa zaista moguća.

Šta nauka kaže

Bilo bi dobro da se ovom prilikom držimo nauke i pokušamo da ove odnose objasnimo na isti ili sličan način kao kod ljudi. Iako su ljudi smislili nebrojene definicije jubavi, ipak niko do sada nije uspeo da je do kraja objasni ili da je ukalupi u neki pshiloški profil. Ipak, nauka tvrdi da se sve dešava na nivou hormona koji se luče kada vidimo osobu u koju smo zaljubljeni.

Mozak pasa, kao i svih sisara, radi na potpuno isti način pa su i misaoni procesi i način na koji se odovijaju isti. Kada vidimo dragu osobu u našem mozgu se izlučuje hormon oksitocin. Ovaj hormon koji se luči u hipotalamusu, odgovoran je za kontrakcije materice u vreme porođaja i za pojavu laktacije (mleka) u mlečnim žlezdama, ali ima i ulogu u promeni ponašanja, pogotovu u prisustvu voljene osobe kada lučenje oksitocina izaziva osećaje privrženosti, zadovoljstva i nežnosti. Zanimljivo je da hipotalamus reguliše mnoge druge funkcije organizma kao što su otkucaji srca, krvni pritisak, telesna temperatura, te zato i nije neobično da se u prisustvu neke osobe temperatura poveća a otkucaji srca postanu brži. Potpuno isti procesi se dešavaju i kod naših kućnih ljubimaca. Ista hemija upravlja i njihovim emocijama pa samim tim možemo slobodno zaključiti da se psi mogu zaljubljivati da su takva stanja potpuno normalna i očekivana.

U okvirima u kojima se kreću i po oblicima ponašanja, pas nije sposoban da pokaže ljubav kao što bi to učinio prosečan čovek. Ipak, oni imaju svoje načine na koje pokazuju privrženost i zaljubljenost u drugog pripadnika vrste. Ponekada su te veze toliko jake da dva psa ne žele ni nakoji način da se odvoje. Postoje bezbrojne priče u kojima su se psi upoznavali u azilima i toliko zbližavali da je osoblje tražilo da se takvi psi udomljavaju u paru.

Da li je zaljubljen?

Kako da prepoznamo da je naš pas zaljubljen? Američka asocijacija psihologa tvrdi da to nije teško i da ponašanje u ljubavi veoma slično izražavanju sreće pri bilo kom događaju koji pas voli, osim što je ovde takvo ponašanje uzrokovano pojavom pripadnika iste vrste. Kada vide svog omiljenog srodnika, psi počinju da mašu repom, okreću se oko sebe, ispuštaju glasove koji liče na tihe vrske ili se oglašavaju glasnim radosnim lajanjem. Ponekada mogu i da se umokre od sreće, skaču na voljenu osobu, prpijaju svoje telo uz telo omiljenog psa ali u takvom stanju mogu da pokažu i iznenadnu agresiju prema drugom psu ili čoveku koji se nađe u blizini pogotovu ako pomisle da su prepreka ostvarenju trenutnih emocija.

Takođe postoje mnogobrojni primeri lojalnosti pasa, kao prema svojim vlasnicima, tako i prema drugim psima. Tako smo mogli da vidimo psa koji stražari na drugim povređenim psom dok čeka pomoći ili da ženka psa doji napuštene mačiće. Ovakva ponašanja su  uzrokavana intenzivnim emotivinim životom i može se slobodno tvrditi da je empatija jedna od dominantnijih osobina kod naših ljubimaca.

Related Posts