Američki bezdlaki terijer: Znatiželjan, inteligentan i živahan - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 28/02/2019

Američki bezdlaki terijer: Znatiželjan, inteligentan i živahan

Pre gotovo tri godine u Njujorku, na jednoj od najvećih i najpoznatijih izložbi pasa u organizaciji Vestminsterskog kinološkog društva, prvi put se takmičio ovaj neobičan pas. Tako je Američko kinološko društvo potvrdilo je da je američki bezdlaki pas zvanično priznat kao rasa.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterastock

americki bezdlaki terijer

Preci ove rase uzgajani su za lov na pacove i druge glodare, pa je ova pasmina i danas poznata po velikoj agilnosti, brzini i odličnim rezultatima u lovu i na agiliti poligonima. Veoma je energičan, mišićav, znatiželjan, inteligentan, pas koji je uvek uzbunjen i na oprezu. Spada u manje do srednje pasmine, sa životnim vekom od 14 do 16 godina.

americki bezdlaki terijer

Poznati su kao ljubimci idealni za osobe koje pate od alergija, ali su im oni sami veoma skloni (naročito na travu i korenje, pa često imaju osip na koži).

Kao i drugi terijeri, i ovaj pas poznat je kao razigran i živahan. Gotovo sigurno će juriti manje životinje zbog svog urođenog instinkta lovca, naročito glodare. Uživaju i da kopaju zemlju. Lavežom će vas uvek upozoriti ako se vašem domu približavaju ljudi ili ako ga uznemire neki zvuk ili galama.

bezdlaki pas, bezdlaki terijer

Obožava članove svoje porodice, ali zna da bude i veoma teritorijalan, pa bi na ovu njegovu osobinu trebalo obratiti pažnju još dok je štene. S decom se lepo slaže ako je uz njih od rođenja.

Nisu dobri plivači. Nagrada i strpljenje najbolji su načini treninga, ne reaguju na kaznu. Preporučuje se jedna duža ili dve kraće šetnje tokom dana, i mnogo igre kako bi bio zadovoljan. Tokom sunčanih i toplijih dana potrebno je da ga mažete kremom za sunčanje sa zaštitnim faktorom, a jedanput do dva puta nedeljno preporučuje se i kupanje blagim šamponom za pse. Njihovi nokti veoma brzo rastu, pa je potrebno redovno skraćivanje.

Da li znate… da je1972. godine rođen je prvi bezdlaki pas u Luizijani