Alabaj postao nacionalni simbol - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
alabaj
Od petmagazine.rs - 20/11/2019

Alabaj postao nacionalni simbol

Država Turkmenistan dobila je za nacionalni simbol i drugu životinju – osim konja sada je to i alabajski ovčar, i to prevashodno zahvaljujući naklonosti predsednika Gurbangulija Berdimuhamedova prema ovoj rasi.

Kako je istakao, ovi psi već četiri milenijuma prate nomadska plemena i njihova stada u lutanju pustim teritorijama današnjeg Turkmenistana.

Berdimuhamedov nedavno je naredio najvećim bankama u ovoj zemlji da doniraju novac ili sponzorišu odgoj rase alabaj, poznatije i kao srednjoazijski ovčar, u cilju njenog očuvanja i zaštite. Prema pisanju turkmenistanskih novinskih agencija, dekretom je naređeno da osam najvećih nacionalnih banaka učestvuje sa po 12,5% udela u ovom projektu.

Turkmenistanski predsednik je veliki obožavatelj ove rase, a prošle godine je ceo godišnji odmor posvetio pisanju knjige o alabaju. Takođe, 2018. godinu proglasio je godinom psa i naložio da se na televiziji prikazuju emisije koje govore o vrlinama pasa.

Berdimuhamedov je izneo i planove o spomeniku ovom psu u glavnom gradu Ašhabadu, visine do 15 metara, što je čast koju je do sada imao samo konj rase ahal-teke, nacionalni simbol proslavljen u njegovim brojnim radovima.

Alabajski ovčar bio je izabran i za maskotu Azijskih igara borilačkih veština 2017, što je jedan od retkih međunarodnih događaja koje Turkmenistan organizuje. Pas i mimo državne propagande ima važno mesto u srcima Turkmena, posebno među seoskim stanovništvom.

Inače, Berdimuhamedov je Vladimiru Putinu poklonio štene alabaja, koje je ruski predsednik nazvao Verni.

putin i stene alabaja