9 razloga za kurkumu na meniju - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
kurkuma za pse
Od Nikola Nedeljković - 30/05/2018

9 razloga za kurkumu na meniju

Ovaj dragoceni začin i dodatak ishrani prirodni je antibiotik koji nema neželjene efekte po zdravlje pasa, tvrde stručnjaci.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Kurkuma ili indijski šafran je jedna od najstarijih medicinskih biljaka i potiče iz Južne Indije. Prija joj velika količina kiše i temperature od 20 do 30 stepeni. Najviše se koristi u kariju, i indijskim jelima daje specifičnu žutu boju. Kao medicinska biljka uključena je i u organske multivitamine za pse.

Nakon dugog niza godina upotrebe ove biljke kao dodataka ishrani pasa, stručnjaci i naučnici su potvrdili da ne postoje neželjeni efekti po zdravlje četvoronožnih najboljih prijatelja, već samo oni pozitivni. A evo i koji su:

Kurkuma ima antibakterijska i protivupalna svojstva

Naučnici su dokazali da je kurkuma prirodni antibiotik još 1949. godine. Klinički su potvrđena protivupalna svojstva ove biljke, kao i efikasno dejstvo protiv parazita koje je u tradicionalnoj medicini poznato već hiljadama godina.

Efikasna je protiv naslaga na zubima i upala desni

Veliki broj pasa pati od gangivitisa (upale desni) koji utiče na celokupno zdravlje, pa je ovo odična vest za vlasnike i mezimce.

Kurkuma je dobra za srce

Naučnici su potvrdili da kurkuma štiti srce od miokarditisa. Srčani mišić radi neprestano, i zaštita od upale je od ključne važnosti za dobro zdravlje i dugovečnost.

Može pomoći u sprečavanju dijabetesa

Ukoliko vaš pas ima povišen nivo šećera u krvi, ili ako rasa ima genetske predispozicije za dobijanje dijabetesa, dodavanje kurkume u ishranu može biti veoma korisno jer može sprečiti razvoj bolesti.

Pomaže u prevenciji čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu

Kurkuma štiti želudac i creva, naročito ako mezimac dobija protivupalne lekove koji su često jaki i mogu uzrokovati pojavu čira.

Umanjuje šansu od raka debelog creva

U brojnim studijama, naučnici su dokazali da kurkuma pruža značajnu zaštitu od kancera debelog creva, bolesti koja u visokom procentu pogađa pse i ljude.

Usporava razvoj leukemije

Veliki broj pasa tokom života oboli od ove opake bolesti, a klasičan način tretiranja ove bolesti je hemioterapija koja umnogome narušava kvalitet života psa (česte posete veterinaru zbog injekcija, infuzije, zatim hospitalizacija zbog praćenja razvoja bolesti, mučnine izazvane terapijom). Međutim, naučne studije u kojima je potvrđeno da upotreba kurkume i ushrani rezultira usporavanjem i smanjenjem rasta različitih oblika limfnog kancera – daje nadu.

Štiti DNK od oštećenja prouzrokovanih radijacijom

Nivo radijacije u životnoj sredini predstavlja razlog za ozbiljnu zabrinutost, posebno nakon incidenta u Fukušimi. Naučnici su potvrdili da fitohemikalije u kurkumi mogu pružiti zaštitu od oštećenja usled radijacije.

Kurkuma protiv artritisa i bola u zglobovima

Kurkuma umanjuje upale i neprijatan osećaj u zglobovima. Artitis uzokuje slabljenje mišića, nestabilnost zglobova, nagomilavanje toksina i nedostatak minerala. Nasuprot klasičnim lekovima protiv upala, kurkuma nema neželjene efekte.

Savet +

  • Pre dodavanja kurkume (ili bilo koje nove namirnice) u ishranu vašeg psa uvek se najpre posavetujte sa svojim veterinarom
  • Imajte na umu da proizvođači često koriste veštačke i toksične boje, te budite oprezni pri kupovini, i kurkumu nabavljajte na proverenom mestu

Uradi sam – Pasta od kurkume

Za svog psa možete „umesiti“ dragocenu pastu koju mu možete dodavati u redovnu ishranu, a iskustvo je pokazalo da kuce vole ovaj ukus. Mera je četvrtina do polovina kašike paste. Velikim psima u obrok možete dodati i celu kašiku.

Sastojci: polovina šoljice organske kurkume u prahu, jedna do jedna i po šolja flaširane ili filtrirane vode, jedna i po kašika mlevenog crnog bibera, četvrtina šoljice hladnog presovanog kokosovog ulja.

Priprema: u tiganju umešajte kurkumu i vodu. Mešajte sastojke na srednjoj temperaturi oko sedam do deset minuta dok smesa ne postane gusta (pasta). Dodajte potom biber i ulje, i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Ostavite pastu da se ohladi, a potom je sipajte u staklenu teglu s vakuum-zatvaračem i držite u frižideru. Smesa u frižideru može da stoji najduže tokom dve nedelje.