5 razloga zbog kojih psi kopaju rupe u zemlji - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
zasto psi kopaju rupe
Od Dijana Đukić - 24/04/2018

5 razloga zbog kojih psi kopaju rupe u zemlji

Sigurno ste se pitali zašto pojedini psi do iznemoglosti kopaju rupe. Ljudi koji žive u kućama znaju da ova aktivnost nije nimalo zabavna jer psi znaju da prekopaju i celo dvorište.

 

Izvor: Index.hr/ljubimci, Foto: Shutterstock

Zašto to rade? Dajemo vam pet najčešćih razloga:

1. ZABAVA – šape vašeg psa su “dizajnirane” za kopanje, pa je logično da ih koriste za to. Kopanje im je često samo zabava, ali mnogim vlasnicima to nije nimalo zabavno.

2. OSLOBAĐANJE OD DOSADE I STRESA – kopanje psima pomaže da izbace iz sebe višak energije i da se reše dosade kada im vlasnik ne posvećuje dovoljno pažnje. Isto tako, kopanje može biti znak stresa koji je prouzrokovan manjkom fizičke aktivnosti.

3. PSEĆI PROJEKAT – kopanje se može smatrati i psećim uradi-sam projektom. On gradi svoju kućicu, mesto u koje se povremeno može povući ako mu je hladno, vruće ili ako želi da se od nečega sakrije.

4. PLEN – ako u dvorištu imate krtice ili poljskog miša i psa koji se želi dokopati svog plena, nemojte se iznenaditi ako vaše dvorište postane puno rupa.

5. BEG IZ DVORIŠTA – psima nekada dvorište postane premalo i predosadno pa žele  da istraže svet izvan dvorišta. Neki psi iskopaju rupu kod ograde kako bi izašli, pojeli nešto, pronašli novo društvo, a onda se vratili u svoj dom.