5 najvažnijih stvari kada putujete s ljubimcem - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 05/12/2022

5 najvažnijih stvari kada putujete s ljubimcem

Po statistikama iz 2021. godine, u Evropi ima 83.6 miliona kućnih ljubimaca, a od toga je 72.7 miliona pasa. Istraživanja pokazuju da bi čak 53% vlasnika bi volelo da putuje sa njima umesto da ih ostavlja, ali neki se na to lakše ili teže odlučuju zavisno od nivoa informisanosti, i od straha od raznih limita koji se mogu pojaviti.

Pet Travel Advisor ističe sledeće najvažnije stvari koje bi bilo poželjno imati u vidu pre putovanja:

OGRANIČENJA U KILAŽI I VELIČINI

Činjenica je da putovanje može biti jednostavnije i jeftinije kada imate malog psa. Oni zahtevaju manje transportere pa je vožnja kolima, taksijem ili avionom lakše dostupna. Uz to, mnoga javna mesta kao i javni prevoz imaju ograničenja u dozvoljenoj kilaži i veličini. Prema navedenim kriterijumima, idealni su psi do 8 kg i rase poput maltezera, pudle, bišona, čivave, jorkija, itd. 

Iako se letenje čini kao najbolja opcija za putovanje sa malim psima, ipak nije najsigurnija za svakog. Uopšteno se ne preporučuje za brahicefalne rase pasa, poput mopsa, buldoga, pekinezera, koji imaju kratke nosne prolaze. Stres i promena pritiska tokom leta dovode ove rase pasa u veći rizik od hiperventilacije ili drugih poteškoća u disanju. Mnoge aviokompanije imaju i pravila o rasi.

Kada govorimo o putovanju sa velikim psom, treba naglasiti da, iako postoje izuzeci, veliki psi traže istrčavanje i što više fizičkih i mentalnih aktivnosti. Najbolji su izbor za ljude koji dosta vremena provode napolju. U velike rase koje vole avanture u prirodi, igru, kupanje, a koje sa druge strane dobro reaguju na prisustvo nepoznatih ljudi, spadaju retriveri, njufaundlenderi, ptičari.

Četvrtina svetske populacije ima kućnog ljubimca i više od polovine putuje sa svojim ljubimcima, čak i kada to podrazumeva veće troškove. Zahvaljujući sve većem broju luksuznih pet friendly hotela, koji stvaraju nezaboravno okruženje za svoje goste, putovanje postaje lakše. 

Ipak, većina još uvek ima ograničenja u kilaži i prostoru u kojem je ljubimcima dozvoljeno kretanje. Kontaktirajte svoje domaćine ili specijalizovane sajtove koji se bave rezervacijom smeštaja i raspitajte se o mogućim dodatnim troškovima, sadržajima i opremi koju obezbeđuju.

POTREBNA DOKUMENTACIJA

Nakon vakcijacije protiv besnila, vaš kućni ljubimac dobija pasoš i mikročip (zakonom obavezan vid obeležavanja) i u njemu su obavezno upisani vaši i podaci o psu, broj čipa, datum vakcinacije protiv besnila, kao i drugi podaci o vakcinacijama i tretmanima.

Za prelazak granice sa psom iz EU zemalja, dovoljno je da je pas poseduje ažurno vođen pasoš i ima uverenje o zdravstvenom stanju izdato od veterinarske ambulante koje nije starije od 48h. Ipak, uvek se raspitajte o mogućim specifičnim pravilima određenih država.

Ako ste iz zemalja van Evropske unije, dokumentacija za putovanje može da zahteva dodatne sertifikate i dokumentaciju, stoga je veoma važno da se informišete na vreme, jer neka od njih se čekaju par nedelja.

OGRANIČENOST KRETANJA

Iako se neki objekat deklariše kao pet-friendly, to ne znači da su ljubimci dozvoljeni u svakom njegovom delu. U većini hotela se podrazumeva da kretanje ljubimaca nije  dozvoljeno u spa i wellness centru, kongresnoj sali kao ni restoranu.

U nekim hotelima ljubimce ne možete ostaviti same u sobi ako nisu zatvoreni u transporteru, dok drugi imaju poseban prostor za igru i istrčavanje ljubimaca, pa čak i osoblje koje može čuvati i šetati vašeg dlakavog prijatelja u vašem odsustvu.

Sve ovo morate imate u  vidu kada planirate putovanje kako bi vam sam boravak protekao sa što manje iznenađenja i neprijatnosti. Dodatne usluge jesu često i dodatan trošak, što je razlog više u donošenju konačne odluke smeštaja, pa i drugih sadržaja.

LEPO PONAŠANJE I OPASNE RASE

Pažljivim i pozitivnim izlaganjem psa ljudima i različitim situacijama, zatim ostalim psima i drugim životinjama, on upoznaje svet oko sebe, živi bez stresa i straha, ali i razvija veštine komunikacije, tako da ne predstavlja pretnju za sebe ili za druge.

Bez adekvatne socijalizacije, psi razvijaju strahove i fobije, a to može voditi ka problemima u ponašanju. 

Kako biste predupredili moguće neželjene situacije, počnite sa učenjem od najranijeg doba i socijalizacijom koja je neophodna radi boljeg uklapanja u društvo.

Samim boravkom na destinacijama i poštovanjem pravila, vaš pas i vi kao gosti promovišete prednosti pet friendly turizma i dobrobiti zajednice čovek-ljubimac. Bon ton i poštovanje pravila su sa druge strane legitimni uslov svakog ugostitelja koji treba da definiše kroz Pet policy i unapred predstavi šta nudi ali i šta očekuje od svog gosta.

Bitno je razumeti da ukoliko je gost sa kućnim ljubimcem, njegova odgovornost raste ali sa tim raste i odgovornost domaćina ka svim ostalim posetiocima. Razni su mehanizmi za sankcionisanje neprihvatljivog ponašanja i štete – kako onih nakon nastanka poput kazni, tako i onih za prevenciju poput depozita ili limita u rasi. Ovo najviše pogađa veće pse nažalost, mada se nekada samo sužava na to da li spadaju u opasnu rasu, da li se linjaju, i sl.

Promocijom onih koji su pet-friendly i dobro rade svoj posao, daćete zasuženi doprinos njihovom poslovanju, a i pomoći mnogim drugim vlasnicima ljubimaca da lakše nađu ono što traže pri poseti nekoj destinaciji.

DODATNI TROŠAK

Pored gore navedenog eventualnog troška pribavljanja dokumentacije tu je i cena prevoza ako putujete avionom. Različite avio kompanije imaju drugačija pravila i cenovnike, a u slučaju našeg nacionalnog prevoznika, na let mogu ući samo pas ili mačka i cena prevoza ljubimca zavisi od destinacije u koju putujete.

Veliki broj hotela naplaćuje smeštaj ljubimaca, a cene mogu biti fiksne ili po danu. Takođe, neki hoteli naplaćuju i depozit u slučaju nastale štete.

Ne zaboravite poneti sve suplemente, hranu i lekove koje koristi vaš ljubimac kako ne biste morali da ih kupujete na putovanju. Cene su u pojedimim zemljama visoke a neke lekove ne možete nabaviti bez veterinarskog recepta.

Uz dobru i blagovremenu pripremu i sve potrebne informacije, putovanje može biti pravo uživanje za vas i vašeg ljubimca.

Nama ostaje samo da vam poželimo srećan put i nezaboravan provod sa vašim krznenim prijateljem!