Rase koje nikada "ne ćute" - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
grupa pasa
Od petmagazine.rs - 29/11/2022

Rase koje nikada “ne ćute”

Mnogo je rasa pasa poznatih po svojoj lajavosti, ali i čudnim zvucima koje ispuštaju, poput mešavine cviljenja i pevanja. U početku je to slatko ili simpatično, ali kasnije može biti problem, naročito ako imate džangrizave komšije i živite u zgradi sa tankim zidovima i slabom zvučnom izolacijom

Piše: petmagazine

Budući vlasnici često ne vode računa o ovim “sitnicama” pa smo se potrudili da napravimo listu najvećih pričalica u psećem svetu. Vlasnici kuca ovih rasa će sigurno potvrditi da smo u pravu.

Čivava – Možda su male ali su veoma svesne svog jakog karaktera i ne libe se da o tome “govore”. Kada im nešto nije po volji vrlo će vam to jasno staviti do znanja.

Pas svetog Huberta (bladhaund) – Oni neprestano laju i zavijaju, i za to ih baš briga. Kao i za vaše komšije. Uvek imaju nešto da kažu. Naravno, to ima i svoje dobre strane – ako se u dvorištu vrzma miš, ili primete sumnjive senke – saznaćete to u istom trenutku.

Baset – Ovi pametni i spretni psi tragači, najpopularniji u lovu, navikli su da se oglašavaju glasnim lavežom kada pronađu lovinu. Ova osobina očuvana je do danas, iako naši kućni ljubimci ne idu u lov. Sve što primeti – glasno će vam reći.

Nemački ovčar – Kako su pravi psi čuvari, možda najbolji u psećem svetu, odgojeni su tako da nas obaveste o eventualnoj opasnosti. Zato nema potrebe da brinemo, glasan lavež uvek će nas upozoriti.

Bigl – Kada u hodniku prolaze komšije, začuje se šuškanje njihovih kesa, ili kada ulazite u kuću, dobićete glasan alarm vašeg bigla.

Jorkširski terijer – Jasno, ovi psi su maleni, ali ne zaboravite da su terijeri. Ovi psići misle da su znatno veći nego što to zapravo jesu tako da se neće libiti da glasno laju – na poštara, dogu u parku, vašu senku ili – svoju senku.

Škotski terijer – Jorkijev rođak takođe voli da galami. Iako su mali rastom, lavež ovih pasa veoma je glasan i to ćete shvatiti čim ih upoznate. Oni jednostavno uživaju u lajanju – to je njihov pečat.

Patuljasti šnaucer – Najviše voli da se svađa sa velikim psima. Pa šta ako je patuljast? To ne znači da nema impozantnu ličnost i veliki raspon glasa.

Sibirski haski – Uvek imaju šta da kažu. On laje, zavija, priča do iznemoglosti, a tema je sve – svaki šum, poziv na igru, poziv da ga pomazimo, sirena, lavež drugog psa… S njim vam nikada neće faliti tema za razgovor.

Kern terijer – Tri reči koje najbolje opisuju ovog živahnog terijera su: jurnjava, kopanje i lajanje. I, verujte nam na reč, tako je 100 odsto.

Jazavičar – Vole da laju i iako izgledaju preslatko, ton njihovog laveža će vas iznenaditi. Poput velikih pasa je. Najbolji opis – pričaju jednako koliko i vaša svekrva (ili tašta) koja o svemu ima nešto da kaže. I uvek je u pravu.

Zapadnoškotski beli terijer (vesti) – Jel to muva? Ili veverica? Gladan sam. Mazi me. Igraj se samnom. Šta to bi? Jednom rečju – to je vesti. Lajaće na sve što primeti.

Francuski buldog – Ne možemo baš reći da laju, već pre da cvile, zavijaju i pevaju u isto vreme. Da ne govorimo o podrigivanju i … “puštanju goluba”. Njihovo telo je napravljeno da svira i da se oglašava. Ali, ako vam treba ortak za redovne “trač partije” – uvek je tu da sa vama ćaska i ogovara.

Related Posts