10 najpopularnijih pasmina u 2019. godini prema Guglu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
popularne rase pasa
Od petmagazine.rs - 23/12/2019

10 najpopularnijih pasmina u 2019. godini prema Guglu

Svake godine na listi najpopularnijih pasa pojavi se neka nova rasa, ali jedna je uvek tu. Znate li koja?

Izvor: Index.hr/ljubimci; Foto: Shutterstock

Donosimo vam listu deset najtraženijih pasmina prema Gugl pretrazi i krećemo od desetog mesta prema prvom.

Engleski koker španijel

Engleski koker španijel

Engleski koker španijel je srčan, energičan, radostan i nežan pas. Ovaj živahni pas je izvrstan s decom: nežan i uvek spreman za igru, ali ne trpi mnogo zadirkivanja. Druželjubiv je sa strancima, umeren u lajanju i s puno poštovanja izvršava zadate naredbe. Izvanredan je kao pas za druženje. Nežne su i privržene naravi, pune života i poleta, dobrih reakcija i otmenog kretanja. Sa stajališta zdravlja, skloni su infekciji ušiju, problemima s očima (katarakta, glaukom,…), raznovrsnim kožnim poremećajima i problemima s bubrezima. Naravno, ako psa nabavite od odgovornog odgajivača, vaš pas biće zdrav i dugovečan.

Pirinejski planinski pas

Pirinejski planinski pas

Odličan je čuvar i vrlo je mirnog temperamenta. Pirinejac nije pas koji puno laje, osim ako se u blizini ne nalazi neki stranac (čovek ili životinja), a tada postaje žestoko spreman za odbranu svog imanja. Odlično raspoznaje domaće životinje od životinja „napadača“, kao i svoje ukućane od suseda i stranaca. Dobro se slaže i s mačkama. Prema drugim psima, posebno mužjacima, zna ponekad biti oštar. Nije preterano razigran pas, već staložen, ali voli da se puno kreće i možemo reći da je to njegova potreba.

Bernski planinski pas

Bernski planinski pas

Oni su poznati kao srdačni, stabilni, inteligentni i lojalni psi. Druželjubivi su prema ljudima, ali i prema drugim životinjama i psima. Dobro se slažu i s malim kućnim ljubimcima kao što su mačke. Puni su ljubavi i veoma inteligentni.

Pročitajte još: Bernski planinski pas – nežni div

Malinoa (belgijski ovčar)

malinoa

Aktivni su, razigrani i zahtevaju puno fizičke aktivnosti. Omiljena pasmina za rad i jedna od najčešćih je upravo malinoa. Zahvaljujući odličnom njuhu i fizičkoj spremnosti, može obavljati sve zadatke, veoma su poslušni i jednostavni za rad. Ovi psi imaju izraženi teritorijalni i čuvarski instinkt i potrebna im je što ranija socijalizacija s drugim psima, ljudima i svakodnevnim situacijama s kojima će se pas susretati kroz život. Savršeni su za ljude koji su aktivni i vole često boraviti u prirodi jer su uvek spremni za akciju. Ako ovaj pas nema dovoljno aktivnosti u kojima može ispucati svoju energiju, vrlo lako može postati destruktivan.

Pročitajte još: Malinoa – inteligentan, radan, izvrstan čuvar

Kane Korso

kane korso

Krasi ga vrlo stabilan karakter. On je pas koji prepoznaje namere njemu strane osobe te se tako i odnosi prema istoj. Njegova ljubav, privrženost, a osobito odanost prema svim članovima porodice bez obzira na dob i pol, ide do granica posesivnosti. Uvek je spreman za igru i druženje, pun je energije i samopouzdanja, a po ponašanju je vrlo sličan detetu. Inteligentan, aktivan, ravnodušan, on je čuvar (zaštitnik) bez premca. Privržen vlasniku, nežan prema deci i porodici, a ukoliko je potrebno – postaje strašan i hrabar zaštitnik osoba, kuće i poseda. Voli biti uključen u sve porodične aktivnosti, podnosi sve vremenske uslove, ali ono što neće podneti je odvojenost od porodice i zajedničkih aktivnosti. Nikada neće odlutati od kuće i uvek je u blizini vlasnika. Nepoverljiv je prema nepoznatima, ali isto tako zna napraviti razliku između prijatelja i neprijatelja. On se podjednako dobro snalazi i u dvorištu i u stanu. Prema psima istog pola pokazuje dominaciju, ali isto tako suživot s drugim životinjama prihvata kao normalan.

Pročitajte još: Kane korso – robustan zaštitnik

Doberman

doberman

Pas izraženog temperamenta koji je do smrti veran i odan svom vlasniku. Dobermani imaju vrlo dobro razvijenu percepciju i čulo sluha i mirisa. Primećuju stvari za koje biste se vi morali jako potruditi da ih primetite. Uvek su na oprezu i stalno istražuju nove zvukove, mirise koje dobro raspoznaju. Vole gledati kroz prozor i promatrati sve oko sebe. Elementi temperamenta dobermana su pouzdanost, poverenje i hrabrost koji idu pod ruku s tvrdoglavošću. Dobermani će, ako su dobro odgojeni, slušati vaše zapovesti bez obzira na strah i zbunjenost. Tvrdoglavost će im omogućiti da mirno sede i skrivaju svoju snagu u situacijama u kojima ona nije potrebna. Ova pasmina veruje svojim vlasnicima više nego sebi pa će tako u nezgodnim situacijama pokretima tražiti vaše opravdavanje ili reakciju. Dobermani, kao i drugi psi, neće napasti bez razloga niti ako im vlasnik to ne dopusti.

Rotvajler

rotvajler

Karakteristike pasmine rotvajler su: odanost, privrženost, samouverenost, hrabrost, mirnoća, staloženost. Rotvajler je izuzetno inteligentna pasmina kod koje je u svakom trenutku prisutna snažna želja da ugodi vlasniku. Vrlo su odani i privrženi i u bilo kojoj situaciji spremni odbraniti svog vlasnika, porodicu i dom. Upravo zbog snažnog nagona za odbranom vlastite teritorije, ovi psi su posebno traženi i popularni kao psi čuvari. Mnogi ljudi pogrešno pretpostavljaju da je rotvajler agresivan i zločest pas.

Pročitajte još: Rotvajler – vredan, odan i opasan

Australijski ovčar

australijski ovcar

Ovi psi su privrženi, inteligentni, zaštitnički nastrojeni, aktivni i dobroćudni. Urođeno im je čuvanje i skupljanje krda pa se nemojte začuditi ako vas ovi psi pokušavaju staviti na određeno mesto. Ako niste skloni aktivnostima, ovi psi definitivno nisu za vas. Oni vole trčanje, skakanje i igru. S obzirom na to da imaju toliko puno energije, kraće šetnje im neće biti dovoljne. S njima je potrebno stalno raditi jer će bez aktivnosti postati nezadovoljni i nesrećni. U nedostatku aktivnosti ovi psi mogu postati naporni, glasni i destruktivni, stoga dobro razmislite je li ovo pasmina za vas.

Pudla

pudla

Pudla je pasmina koja prema nekim izvorima potiče iz Nemačke, iako se danas svrstava u francuske pse. U istoriji su ovi psi korišćeni kao aporteri u lovu na vodenu perad, a zbog izvrsnog njuha i u traženju tartufa. Danas se uglavnom koriste za pratnju. Pudle su psi koje se prema veličini mogu podeliti u nekoliko osnovnih kategorija: toy, mini, srednja pudla i velika ili kraljevska pudla. Iako se psi ove pasmine po pravilu ne linjaju, dlaka se obavezno mora redovito četkati, češljati i šišati (za izložbene pse karakteristične su specifične frizure), jer u protivnom naraste i vrlo se brzo zapetlja, što daje neuredan izgled, ali može rezultirati i problemima s kožom. Ukoliko nemate dovoljno vremena, razmislite o odabiru ove pasmine. Ovi su psi izrazito inteligentni, veseli i razigrani, rado uče specijalne veštine, stoga su dobri za agiliti. Kao izrazito aktivnim psima, potrebno im je mnogo kretanja i igre, što je suprotno zabludi da se radi o kućnim psima. Njihov odgoj nije zahtevan, jer rado uče i lako pamte, iako zbog izražene emotivnosti ne trpe grubosti.

Pročitajte još: Pudla – lovac francuskog šarma

Zlatni retriver

zlatni retriver

Sa sigurnošću možemo reći da je zlatni retriver jedan od omiljenih kućnih ljubimaca. Prepoznatljiv je po svojoj blagoj i miroljubivoj naravi, što ga čini idealnim kućnim ljubimcem. Osim toga, retriver se često koristi kao terapijski pas ili pas vodič. Poslušan je i inteligentan pa se može naučiti mnogim zanimljivim, ali i korisnim trikovima. Dnevno mu je potrebno mnogo fizičke aktivnosti, a ako mu to pružimo, neće biti nimalo problematičan ljubimac.