Ovi psi imaju veliki rizik da dobiju sunčanicu - Pet Magazine
pas i suncanica
Od petmagazine.rs - 26/06/2020

Ovi psi imaju veliki rizik da dobiju sunčanicu

Rase koje imaju ravnu njušku poput mopsa i buldoga imaju 17 puta veći rizik od dobijanja sunčanice, upozoravaju naučnici.

Izvor: B92.net/ljubimac; Foto: Shutterstock

Kako kažu, reč je o rasama koje imaju male lobanje i kratak nos, koje se zbog toga teže hlade dahtanjem i ne bi ih trebalo duže vreme da se zadržavaju na suncu.

Rase pasa koje bi trebalo sklanjati sa sunca

Naučnici su do ovog alarmantnog otkrića došli nakon što su proučili podatke o 9.000 pasa širom Velike Britanije. Čau čau ima 17 puta veće šanse da pretrpi toplotni nego labrador, omiljena rasa u zemljama širom sveta. Sledi buldog pa francuski buldog, bordoška doga, kavalirski španijel kralja Čarlsa, pa mops.

rase pasa kojima ne prija sunce
Čau čau * Francuski buldog * Kavalirski španijel kralja Čarlsa
  • Psi se hlade dahtanjem. Kad nemaju izvučen nos, dahtanje je manje efikasno. Zapravo, brahiocefalične rase mogu dahtanjem da generišu više toplote nego što je gube – pojasnila je veterinarka Emili Hal sa Univerziteta Notingem Trent.

I psi mogu da dobiju sunčanicu

Ova studija, najveća takve vrste, otkrila je 400 potvrđenih slučajeva sunčanice kod pasa u 2016. godini pri čemu je 56 životinja, jedna od sedam, umrlo. Generalno su psi s ravnim njuškama bili dvostruko skloniji sunčanici, prenosi portal ntu.ac.uk.

Potražnja za ovakvim rasama pasa je u porastu. Mnogi pate od zdravstvenih problema kao što su otežano disanje te im treba skupu veterinarska nega.

Naučnici su naveli i da su pod rizikom i neke rase koje nemaju ravnu njušku poput hrta, zlatnog retrivera i springer španijela. Psi koji su gojazni ili mišićavi takođe bi trebalo da se klone sunca.

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published. Required fields are marked *