Magazin PAS, jul 2023. - Pet Magazine
Pas:
Mačka:

Magazin PAS, jul 2023.

PRVI I JEDINI MAGAZIN O PSIMA koji izlazi od 9.10.2013.

U najnovijem broju magazina PAS, možete pročitati veoma detaljnu temu broja: psi kroz istoriju. Da li znate gde se psi prvi put pojavljuju, u kojim crtežima, sklupturama i natpisima, u kojim kulturama, gde je i kada pronađena prva praistorijska slika koja ilustruje psa, gde je jedino moguće videti psa kada je reč o srpskoj crkvenoj srednjovekovnoj umenosti itd. Podjednako detaljno smo obradili i temu nestalih i zaboravljenih rasa pasa. Čovek se, nažalost, odrekao mnogih tipova pasa kada mu više nisu bili potrebni ili mu nisu bili dovoljni lepi. Nestao je i molos, omiljena rasa Aleksandra Makedonskog, i brojni, brojni drugi.

Naslovnu stranu krasi naš pas Lav iz Beograda, koji uči ljude da vole svoje pse do kraja života, i u starosti i u bolesti. Kroz njegovu priču, ispričanu iz ličnog iskustva, prenosimo poruku da je briga o psima do poslednjeg trena ne samo naša obaveza kao odgovornih vlasnika, već naša moralna dužnost, ako smo ljudi.

Ne propustite ni našu rubriku 100 činjenica o psima, koju nastavljamo iz broja u broj, zatim brojne savete i apele o aktuelnim stvarima, kao što su leteće napasti i izuzetno visoke temperature, pripremite neke recepte koje smo odabrali, zabavite se uz zanimljivosti iz psećeg sveta i neobična aw aw – prijateljstva.

MAGAZIN PAS MOŽETE PRONAĆI U OBJEKTIMA MOJ KIOSK I MAXI. AKO ŽELITE DA VAM MAGAZINE STIŽE NA KUĆNU ADRESU, IMATE I MOGUĆNOST PRETPLATE. ZA DODATNE INFORMACIJE, KLIKNITE OVDE.

A onda su pred vama i autorski tekstovi naših saradnika, veterinara. Tako se u julskom broju informišite o toplotnom udaru, signalima da je pas pod stresom, stranom telu u digestivnom traktu, kao i tome koliko je psu potrebno vode tokom letnjeg perioda. Čitajući o tipovima ličnosti kod pasa, bolje ćete razumeti vašeg najboljeg prijatelja. Tu su i brojni informativni tekstovi, koje uvek pišemo u saradnji sa stručnjacima. Između ostalih, izvojićemo važnost preventivne kontrole.

Zatim vam preporučujemo za obavezno čitanje intervju sa Branislavom Pavlović, kliničkim psihologom i psihoterapeutom. On ističe mnoge probleme na koje sistem ne reaguje i upozorava da je osoba koja vrši namerni čin zlostavljanja pasa – potencijalna opasnost za sve nas! Takođe, konstatuje da se stravični slučajevi ubijanja životinja uglavnom normalizuju i govori se „to je samo pas“. Tako se stimulišu agresivna ponašanja poremećenih osoba i samo je pitanje vremena kada će počiniti nasilje i prema ljudima.

I verujte nam reč, nismo vam spomenuli brojne druge tekstove, od kojih je svaki pisan s velikom pažnjom i ljubavlju prema psima! Ovo je magazin koji se dugo čita i zauvek čuva.