Zašto spava na vama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
spava sa vama
Od petmagazine.rs - 16/07/2021

Zašto spava na vama

Mačke svoju energiju nadoknađuju sa nekoliko kratkih epizoda spavanja u toku dana, i vrlo retko spavaju dubokim snom, što je mehanizam koji su nasledile od svojih lovačkih predaka. Uvek su na oprezu, ali i spremne da u sekundi reaguju ukoliko se u njihovoj blizini pojavi potencijalna pretnja. Većina vlasnika obožava kada im se mačka noću prišunja i zaspi na njima, i pretpostavljamo da ste se zapitali, bar jednom, zašto to rade. Evo nekoliko razloga:

Toplota – jeste li primetili način na koji mačka pokušava da koristi izvor toplote kada je spremna za siestu. Privijajući se uz vas, u stanju su da zadrže temperaturu tela bez puno truda. To objašnjava zašto vole da borave na prozorima ili spakovane u kutijama.

Obeležavanje – svi ljubimci obeležavaju svoju teritoriju na određen način, a za mace se kaže da je jedan od razloga zašto voli da spava sa vama i to što na taj način ostavlja svoj miris na vašem dušeku, odnosno – njenom. Kada spavaju zajedno s vama, oni vas – i vaš dušek – smatraju njihovim.

Sigurnost – mačke su obično na vrhuncu prehrambenog lanca, ali ipak moraju da budu obazrive. Budući da su u blizini svojih ljudi, one mogu lakše da se odmore znajući da „tamo postoji neka sigurnost“.

POZE

Najpopularnije mesto za spavanje krznenog prijatelja je verovatno vaš torzo. One su u stanju da leže na vašim grudima satima, jer ih teše zvuk otkucaja srca zajedno s vašim neprekidnim dahom. Mačke verovatno pronalaze neku prednost našim produženim i mirnim respiratornim rutinama dok spavamo jer tada smo najmirniji i mnoge mačke žele da ponove ta ista osećanja, iako svakodnevno spavaju dobrih 18 sati.

ZA ILI PROTIV

Naš kratki odgovor bi bio – to je lična stvar. Puno je prednosti i nedostataka ako svog krznenog prijatelja pustite u krevet. Najveće za dajemo tome što spavanje sa ljubimcem može da ublaži stres – studije pokazuju da maženje naših pasa ili mačaka oslobađa hormon oksitocin. Pored toga, smanjuje nivo kortizola.

Mana takođe može da bude više, ali to sve zavidi i od karaktera mace, godina i samog zdravstvenog stanja. Prvo i najvažnije,može da iritira vaš san. U slučaju da poželi da spava celu noć na vašem stomaku, i ako je malo teža, može predstavljati problem a i opasnost za vaše zdravlje. Uz to, prilikom svakog udisaja postoji mogućnost da udahnete dlake.

Related Posts