Zašto se govori da mačke imaju devet života - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 30/12/2023

Zašto se govori da mačke imaju devet života

Mačka je jedan od najagilnijih i najnezavisnijih kućnih ljubimaca. Konkretno, mačke mogu da izdrže padove koji bi lako ubili čoveka – što možda objašnjava odakle ideja da mačka ima devet života. U jednom dokumentovanom slučaju, mačka kućnog ljubimca u Njujorku preživela je pad sa 32 sprata sa samo relativno lakšim povredama. Ova sposobnost preživljavanja u suprotnosti sa izgledima je zahvaljujući neverovatnoj anatomiji mačke. Međutim, to ne znači da će mačka u svakom slučaju preživeti ovakav pad. Zato, moramo biti obazrivi!

piše: petmagazine.rs

Otkud izreka? Niko ne zna odakle potiče izraz „mačka ima devet života“, ali sigurno postoji vekovima. Vilijam Šekspir je čak koristio frazu u Romeu i Juliji. Postoji i stara engleska poslovica koja kaže: „Mačka ima devet života. Za tri igra, za tri zaluta, a za poslednja tri ostaje.

Iako je tačno poreklo nepoznato, pretpostavlja se da je verovatnje poteklo iz saznanja o sposobnosti mačke da preživi, ali i strahopoštovanja i obožavanja mačaka kroz istoriju. Fascinacija mačkama datira sve do vremena starih Egipćana, pre nove ere. A mačke su i danas mistične! Ajde da spomenemo neke moguće “zaključke” koji su doveli do toga da se prenosi sa kolena na koleno da mačke imaju 9 života.

Mačke se uvek dočekaju na noge?

Pa, ne uvek! Ova njihova sposobnost da se češće od drugih – dočekaju na noge, rezultat je “refleksa ispravljanja“, što znači da one mogu da se brzo okrenu u vazduhu.

Ravnoteža i refleksi mačke su izuzetno dobri, a i činjenica da imaju više pršljenova od ljudi, čini njihovu kičmu fleksibilnijom. Tako da je ova sposobnost jedno od objašnjena mita. Znate i sami koliko ovo ljudi i danas govore, a ne razmišljajući da li je ovo baš uvek tačno…

A sad ćemo pokušati da odgovorimo na pitanje – odakle broj 9?

Devet je srećan, magičan broj u mnogim kulturama. Na mačke se oduvek gledalo kao na svete životinje, obožavane su i smatrane su za stvorenja sa više života, tako da je uz njih dodat broj koji takođe ima magična ili mistična verovanja. Međutim, ovaj broj varira u drugim zemljama. U Španiji se, recimo, veruje da mačka ima 7 života, a u arapskim i turskm legendama – spominje se 6. Brojevi su, dakle, imali simbolična, ne bukvalna značenja, kako ih neki i dan danas shvataju.

Mogu li mačke prevariti smrt?

Mačke imaju munjevito brze reflekse, veštine brzog donošenja odluka i izuzetnu agilnost. Oni su vešti u tome da se oskudevaju na prvi znak nevolje – ili da nonšalantno šetaju uz visoke platforme koje bi zastrašile većinu ljudi!

Jedan incident u kojem je smrt mogla biti prevarena bio je kada je mačka po imenu Džek pobegla iz svog prevoznika na međunarodnom aerodromu Džon F. Kenedi u SAD i nestala – da bi dva meseca kasnije pala kroz plafon aerodroma, slaba i uplašena. Jednom drugom prilikom, mačka po imenu Džesi je nestala nakon što se sa svojom vlasnicom preselila preko Australije. Godinu dana kasnije, Džesi se pojavila u svojoj staroj kući. Vlasnica Džesi je rekla da je njen ljubimac mrzeo da ulazi u automobile, da je mislila da je Džesi sigurno prešla 1.865 milja širom zemlje, uključujući prelazak pustinje!

Razbijamo mit o mačkama: “Uvek se dočekaju na noge”

 

Ove sposobnosti nam ponekad mogu izgledati izvanredne, čak natprirodne. Ali ideja da mačke imaju devet života nije istinitija od mita o tome da su crne mačke srećne ili nesrećne. Prema tome, mačkama je potrebna jednako briga i pažnja kao i bilo kom drugom kućnom ljubimcu.

Mačke su talentovane, mistične, divne, obožavane, ali nisu neuništive. Mogu da se nađu u nesrećnim situacijama i njihova radoznalost može da ih dovedu do povreda. Zbog toga je važno preduzeti korake kako biste zaštitili svoju mačku! Molimo vas da obezbedite prozore i terase na koje puštate svoje mace. Da li je moguće da neko veruje da će maca pasti sa nekog sprata zgrada i ostati živa? Nemojte dozvoliti da se povrede! Stavite mreže i uvek proverite sve pre nego izađete iz kuće i ostavite macu samu.

Verujte nam – mace imaju SAMO 1 život!