Zanimljivosti: Oči različite boje - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 30/10/2018

Zanimljivosti: Oči različite boje

„Sindrom Dejvida Bouvija”, tj. anomalija u medicini poznata pod nazivom heterohromija, uopšte nije tako redak među mačkama

 

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Sigurno ste bar jedanput u životu, barem na slici, videli mačku sa očima različite boje, najčešće jednim plavim i jednim smeđim. Verovatno ste pomislili da je reč o upotrebi „Fotošopa”, međutim, istina je da priroda ume ovako da se zaigra.

Boja očiju

Oči mačke uvek su svetlih nijansi – zlatne, bakarne, plave ili zelene. Nije moguće da maca ima izrazitu braon boju očiju kao što je to slučaj kod ljudi ili pasa. Heterohromija je anomalija koja pogađa ljude, mačke i pse, i najčešće se dogodi da jedno oko bude plavo, a drugo svetlosmeđe.

Anomalija

Heterochromia iridum pun je medicinski naziv ove anomalije i, osim očiju, može da „pogodi” i kosu i kožu. Reč je o stanju koje je rezultat relativnog viška ili manjka melanina (pigmenta) i koje može biti nasledno tj. genetsko ili posledica bolesti ili povrede. Oči se razlikuju u boji jer dužice imaju različitu količinu melanina.

Genetika

Najčešće se uzrok heterohromije krije u genima. Plave oči maju manje pigmenta od smeđih, a već u materici, dok se plod razvija, iris (dužica) oka može dobiti različitu količinu melanina.

Rase

Heterohromija najčešće pogađa mace ovih rasa: britanska kratkodlaka, korniš i devon reks, japanski bobtejl, mančkin, persijska, škotski fold, sijamska, sfinks, turska angora i turska van mačka. Takođe, neretko se javlja i kod maca bele boje, bez obzira na rasu.

Vrste

Postoje dve vrste heterohromije kod mačaka: nasledna, kada se mace rode sa očima različite boje, ili stečena – kada se boja promeni s vremenom. Nasledna heterohromija ima tri varijacije:

  1. kompletna – jedno oko je potpuno drugačije boje od drugog;
  2. sektorska – deo jednog oka je drugačije boje od ostatka oka;
  3. centralna – različite boje unutar irisa (dužice) oka.

Kod mačaka je najčešća kompletna heterohromija.

Zdravlje

Promena boje oka može nastati i kao posledica nekog upalnog procesa u oku, fizičke povrede oka ili kao posledica uzimanja pojedinih lekova, kažu stručnjaci. Ako primetite da se boja oka vašeg mezimca menja, odvedite ga odmah veterinaru kako bi se uklonila sumnja na neki zdravstveni problem. Možda niste znali, ali oboljenja poput katarakte, glaukoma, uveitisa (upale srednje ovojnice oka), nerazvijenog očnog nerva ili ablacije retine oka (odlubljivanja mrežnjače) – mogu izazvati promenu boje oka, a da ne govorimo o tome koliko ova oboljenja mogu biti bolna, opasna i ometati život vašeg mezimca. Takođe, bele mace s jednim plavim okom imaju veću šansu da pate i od slabijeg sluha ili gluvoće. Savet je i da svoju mačku sa ovom anomalijom ne izlažete jakoj svetlosti, jer su njene oči na nju osetljivije, te joj to može prouzrokovati bol.