Zabavite vašeg ljubimca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka u kući
Od petmagazine.rs - 24/11/2020

Zabavite vašeg ljubimca

Donosimo vam nekoliko saveta kako da stvoriti okruženje koje će omogućiti vašoj okretnoj i razigranoj mački da istražuje, igra se, ali i da bude opuštena

Piše: Petmagazine.rs

Njihova potreba da se penju datira još od njihovih predaka – divljih mačaka, jer domaća kućna mačka još uvek ima mnogo divljine u sebi. Naučnici kažu da postoji mala genetska razlika između recimo tabija i divlje mačke. U stvari, postoji određena debata oko toga da li mačke odgovaraju definiciji reči “pripitomljene” koja se obično koristi, kaže dr Ves Voren, vanredni profesor genetike na Institutu u Sent Luisu.

– Mi ne mislimo da su domaće mace zaista pripitomljene – kažu sa Instituta, stoga oni domaće mace nazivaju “polupripitomljenima”.

Za kuću sa više mačaka vertikalni prostor za igru postaje izuzetno važan. On omogućava mačkama da lakše dele teritoriju bez sukoba. Vertikalna penjalica može da sadrži gredice, korpe, rampe i vidikovac, kao i mesta za skrivanje.

Kutije

Vašoj mački sigurnost i udobnost pružaju zatvoreni prostori. Standardna mačja reakcija na stresnu situaciju je trčanje i skrivanje, tako da kutije pružaju savršenu sigurnosnu zonu za povlačenje. Naravno, ovo ima prednost iz “lovačke” perspektive – mačke su grabljivice iz zasede, a kutija pruža idealno mesto za skrivanje odakle one mogu vrebati „plen”.

Istraživač Klaudija Vinke sa holandskog univerziteta Utreht proučavala je nivo stresa kod mačaka u skloništima. Radeći sa skloništem za životinje, obezbedila je kutije za skrivanje za grupu novopridošlih domaćih mačaka, dok druga grupa nije dobila nijednu. Istraživanjem je otkrila znatnu razliku u nivou stresa između mačaka koje imaju na raspolaganju kutije u koje mogu da se sakriju i onih bez njih. Ove prve su se brže prilagodile novom okruženju i bile su pod manjim stresom. Takođe su bile više zainteresovane za interakciju sa svojim starateljima.

– Sakrivanje je strategija ponašanja životinjske vrste radi nošenja sa promenama u okruženju – kaže Klaudija.

Postoji još jedan razlog što kućne mace vole kutije, a to je temperatura u našem domu – jer naša normalna kućna temperatura za njih je niska!

Grebalice

Grebanje je neophodno za zdravlje vaše mačke, to je način na koji ona uklanja spoljni omotač sa kandži, obeležava svoju teritoriju i vizuelno i mirisom (mačke imaju mirisne žlezde na šapama) i isteže telo i savija stopala i kandže, tvrdi Humane Society of United States.

Ako želite da maca zaista koristi grebalice, potrebno ih je smestiti u prostorije u kojima boravite često, poput dnevne sobe. Što više dobro pozicioniranih grebalica, to je manja verovatnoća da vaš nameštaj bude na meti vaše ljubimice.

Mačke najčešće grebu kad se probude ujutru, ili tokom noći. Grebalice moraju biti teže od mačke, stabilne da se mačka ne bi povredila ili prevrnula dok ih koristi. I treba da budu toliko visoke da mačka može skroz da se protegne dok grebe.

Igra, igra i samo igra

Mačke su zadržale svoje lovačke veštine. Uprkos tome što im “sluge” pružaju dovoljno hrane – mislimo na ljude – i dalje će izlaziti i ubijati miševe, insekte, ptice i bilo šta drugo što će ih privući ako im se ukaže prilika. Držeći mačke u zatvorenom, osiguravate da ne postanu žrtve grabljivica ili brzih automobila, ali na vama je da uključite mačku u igru koja joj omogućava da vreba, igra se i na kraju krene u lov. Koristeći štapić sa mišem možete obezbediti svojoj mački ovu vrstu mentalno i fizički zadovoljavajuće igre – samo budite sigurni da pustite mačku da na kraju uhvati i “ubije” svoj “plen” ili će je seansa ostaviti nezadovoljnom.

Related Posts