Vlasnici spasavaju nevaljale ljubimce - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 09/10/2018

Vlasnici spasavaju nevaljale ljubimce

Prema rezultatima poslednjeg istraživanja u Velikoj Britaniji, vlasnici mačaka svoje mezimce godišnje izbave iz čak 1.350 opasnih situacija koje bi se mogle završiti povredom ili smrću!

 

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Kao najčešće nevolje u koje se mace uvaljuju navedeni su penjanje po zavesama, rušenje velikih predmeta po kući, poput vaza ili ćupova, i jedenje opasnih ili nejestivih stvari. Kako su pokazali rezultati anketiranja 2.000 vlasnika, mace će, hteli mi to ili ne, učiniti baš sve što naume, a sreća njihova što su vlasnici najčešće prisutni i priskaču im u pomoć. Zbog toga je većina vlasnika na prozore postavila zaštitne mreže i obezbedila sve potencijalno opasne delove stana i nameštaja kako se njihovi mezimci ne bi povredili.

Dve trećine ispitanika rekle su da su prestale da grde svoje ljubimce za nevaljalstva jer su utvrdile da to uopšte ne utiče na njihovo ponašanje, dok je 80 odsto vlasnika reklo da svoje mezimce smatra izrazito nevaljalim. Ispitanici su istakli i da se njihovi ljubimci u proseku pet puta dnevno uvale u neku nevolju.

Takođe, jedno od poslednjih istraživanja pokazalo je da prva stvar na listi uzroka smrti kod mačaka nije kancer mlečnih žlezda, limfom ili oboljenje bubrega, već neželjeno ponašanje? Nevaljale mace vlasnici najčešće izbace na ulicu, gde one neretko ubrzo uginu pod točkovima automobila, zbog gladi, bolesti ili u tuči. Ili budu ostavljene u nekom prihvatilištu u kojem nikada ne dočekaju novog vlasnika i bolje sutra. I ovde vlasnici imaju ključnu ulogu, jer su mačke uvek nevaljale u znak protesta na nešto što im ne prija ili ne odgovara. Ukoliko uklonite iz okruženja ono što mački ne prija, ako je vaš mezimac srećan i živi bez stresa – nevaljalstva nestaju.