Saveti: Kako izabrati pansion - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 21/09/2018

Saveti: Kako izabrati pansion

Želite na put i prvo pitanje je – kuda sa mačkom? Da li kod babe i dede, tetke i teče, strine, kume, komšije… Ipak, neretko se desi da će vas takva usluga koštati živaca jer će vam je familija i poznanici pominjati i naturati na nos tokom cele godine, kada i kako im bude odgovaralo, a to znači – neprekidno. Možda je ipak bolje zadržati čist račun s porodicom i prijateljima i macu odvesti u dobar pansion.

 

 

Tekst: LePETit, Foto: Shutterstock

Ako ste odlučili da ostavite svoju mačku u pansionu, trebalo bi prethodno da se uverite da on ispunjava određene uslove. Pre donošenja mace, trebalo bi da pansion obiđete kako biste procenili kakvi su zdravstveni standardi, sigurnost i higijena, kao i da proverite da li je osoblje brižno, stručno i iskusno.

Saveti

Veoma je važno da obiđete nekoliko pansiona, ako je potrebno i van mesta vašeg stanovanja, pre nego što izaberete najbolji.

 • Veterinari često mogu da pomognu u izboru.
 • Kada prvi put kontaktirate s nekim pansionom, zahtevajte detaljan obilazak prostora uz prisustvo osoblja. Ako ne možete da obiđete pansion (zbog udaljenosti ili nekog drugog razloga), zamolite rođaka ili prijatelja da to učini umesto vas.
 • Uređenje prostora je dobar pokazatelj toga da li su vlasnici brinuli o tome da se mace dobro osećaju. Prostorije bi trebalo da podsećaju na dom, a ne na kaznenu ustanovu. Psihološko stanje mačaka u pansionu je podjednako važno kao i zdravstveno.
 • Posebno obratite pažnju na druge mačke u pansionu – da li deluju zdravo, zadovoljno i smireno ili su uznemirene, letargične i bolešljive. Ako su druge mace zadovoljne smeštajem, verovatno će biti i vaša.

Svetski dan životinja 4. oktobra u “Delta sitiju”

Sigurnost i higijena

Da biste bili sigurni da će vaša maca biti zdrava i sigurna tokom boravka u pansionu, proverite da li on ispunjava sledeće uslove:

 • Pansion sme da prihvata samo mačke koje su propisno vakcinisane opštom vakcinom protiv mačjih zaraznih bolesti.
 • Svaka mačka mora da ima prostor za fizičku aktivnost i zaseban, privatni prostor.
 • Prostorije za boravak moraju biti dobro osvetljene prirodnim i veštačkim svetlom i
 • Suva hrana i sveža voda moraju macama neprekidno da budu na raspolaganju.
 • U pansionu moraju postojati sistemi za grejanje i hlađenje, različitog intenziteta po prostorijama, zato što svaka mačka ima individualni osećaj toplote ili hladnoće (u zavisnosti od starosti, dužine krzna i drugih faktora).
 • Pansion mora svojim stanarima da obezbedi zaklon od vremenskih nepogoda i prejakog sunca.
 • Mace ne smeju da imaju ni najmanju priliku da pobegnu dok su u pansionu.
 • U prostoru gde borave mačke ne sme biti oštrih predmeta ili hemikalija.
 • Pansion mora da ima poseban prostor za izdvajanje mačaka koje se eventualno razbole.

Indikatori čistoće

Da biste bili sasvim sigurni da je pansion čist i bezbedan za vašeg ljubimca, prilikom obilaska  potražite odgovore na naredna pitanja:

 1. Da li su prostorije za boravak mačaka čiste? Da li se prateće prostorije (kuhinja, toaleti) podjednako dobro održavaju kao i glavne?
 2. Da li ima mrlja od hrane ili buđi na podovima i zidovima?
 3. Da li ima neprijatnih mirisa? Da li prostorije intenzivno mirišu na osveživače i parfeme (što može biti znak sakrivanja neprijatnih mirisa)?
 4. Da li su posude za hranu i vodu savršeno čiste? Da li se posuđe pere ručno ili u mašini?
 5. Da li su mekani predmeti (prostirke, presvlake za jastuke, ćebad) sasvim čisti i da li se redovno peru u mašini?
 6. Da li su mačji toaleti dovoljno veliki? Kakav je kvalitet posipa u njima? Da li su hrana i toalet dovoljno udaljeni?
 7. Da li ima mačaka koje stalno stanuju u pansionu i da li su one potpuno zdrave, dobro raspoložene, bez buva, krpelja i drugih parazita?

Pitanja za osoblje 

Pre nego što ostavite svog ljubimca u pansionu, obavite i detaljan razgovor sa osobljem kako biste se uverili da će se o mački brinuti iskusni ljubitelji životinja. Stručno osoblje neće propustiti da se raspita o zdravlju i medicinskoj istoriji vaše mace, o njenim navikama i specifičnostima u ponašanju i ishrani.

Zahtevajte na uvid ugovor o boravku, i ne zaboravite da postavite sledeća pitanja:

 • Šta se dešava ako je vlasnik iz nekog razloga sprečen da preuzme mačku na vreme?
 • Da li je posteljina obezbeđena i da li vlasnik sme da donese macinu omiljenu posteljinu (prostirke, ćebence, jastuk)?
 • Koliko često se hrane mace? Koju vrstu hrane preporučuje pansion? Da li je moguće birati hranu ili zahtevati posebnu, medicinsku dijetu? Da li vlasnici mogu da donesu svoju hranu ili poslastice?
 • Šta se dešava ako se mačka razboli? Da li pansion ima dežurnog veterinara i da li će odmah pozvati i macinog veterinara u slučaju bolesti ili povrede?
 • Da li se dugodlake mace češljaju i da li se ta usluga posebno naplaćuje? Da li dugodlake mace redovno dobijaju sredstvo protiv zadržavanja dlaka u želucu?
 • Koliko vremena osoblje provodi s macama u toku dana? Da li je ono obučeno i sposobno da prepozna prve znake stresa ili bolesti?
 • Na koji način se u pansionu kontrolišu paraziti, buve i krpelji?
 • Kako se obračunavaju posebne usluge u pansionu? Da li se eventualno davanje lekova dodatno naplaćuje?
 • Kakav je pravni status pansiona ili društva? Da li su vlasnici pansiona aktivni članovi nekog felinološkog društva ili društva za dobrobit životinja?

Samo za mačke

Vodite računa da pansion bude specijalizovan samo za mačke. U praksi se nije pokazalo kao dobro rešenje da maca boravi u pansionu koji ujedno čuva i pse. Stalni lavež koji može da dopire iz odaja za pse neće doprineti tome da se mačka oseti sigurno i opušteno. Čak i mačke koje žive u domaćinstvu s kucama neće lavež drugog psa doživeti kao nešto poznato i prihvatljivo.

Saveti +

Nije zgoreg obratiti pažnju i na druge zvuke u pansionu. Mačke ne vole jake i agresivne zvuke, te proverite da li je pansion zaštićen od spoljne buke i kakva se muzika sluša u njemu – ono što se dopada osoblju ne mora da se dopada i macama.

 • Ako je to moguće, raspitajte se kod prethodnih korisnika o tome kako su zadovoljni uslugom.
 • Kada se na kraju odlučite za pansion, ne zaboravite da ostavite sve podatke o sebi, maci i macinom veterinaru.