Više vode – bolje zdravlje - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka pije vodu iz slavine
Od petmagazine.rs - 30/04/2019

Više vode – bolje zdravlje

Ako vaš ljubimac ne pije dovoljno vode, razmislite o tome da povećate procenat vlažne hrane u njegovoj ishrani, da nabavite fontanu ili rasporedite više činija s vodom po stanu.

Tekst: dr vet. med. Srđan Obradović iz Veterinarske ambulante „Obivet“ za magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Mačke nemaju istu potrebu da se hidriraju kao druge životinje (na primer psi), zato što su njihovi divlji preci veći deo vode uzimali putem hrane. Mnogim vlasnicima je zato često prava noćna mora da nateraju svog ljubimca da pije dovoljno vode.

Značaj vode

Zbog čega je sve voda dragocena za organizam:

– voda hrani sve ćelije i neophodna je za njihov rast i reprodukciju;

– reguliše temperaturu tela;

– učestvuje u metabolizmu i varenju;

– sastavni je deo nepotrebne tečnosti koju izbacujemo iz organizma;

– podmazuje zglobove;

– zahvaljući tome što je voda glavni i najveći sastavni deo krvi, aktivno učestvuje u transportu kiseonika svuda po organizmu.

Voda koja teče

macka i voda

Prema našim i vašim iskustvima, poznato je da mačke više vole da piju vodu koja teče, pa mnogi vlasnici puštaju vodu iz slavina nekoliko puta u toku dana ili na poziv svog ljubimca. Mačke su veoma čiste i uredne životinje, pa isto tako očekuju da njihove posude uvek budu čiste i ispunjene svežom vodom, pa preporučujem da im se voda menja nekoliko puta u toku dana, pogotovo leti. Neki vlasnici čak leti znaju da ubace nekoliko kocki leda u činiju kako bi dodatno rashladili vodu.

Vlažna hrana

U prethodnih nekoliko decenija stručnjaci su savetovali da se mačke hrane pretežno suvom hranom, ali se taj trend menja u poslednjih nekoliko godina. Razlog je sledeći: mačka je čist mesožder čiji je plen bio bogat tečnošću u vidu krvi i drugih telesnih tečnosti. Zato se danas preporučuje da se vlažna hrana daje mački u većoj količini nego suva.

Koliko vode je potrebno

Koliko će vode naš mezimac uneti u toku dana zavisi i od toga da li ga hranimo vlažnom, suvom ili mešanom hranom. Konzervirana hrana nekad sadrži čak 80% vode, za razliku od suve, koja sadrži samo 10%. Shodno tome, različito hranjene mace će piti različitu količinu vode. Tako će, recimo, maca teška četiri kilograma koja se hrani isključivo vlažnom hranom dnevno popiti svega 30 mililitara vode, za razliku od mace koju hranimo samo suvom hranom, koja će popiti više od 200 mililitara. Na unos tečnosti može uticati i spoljna temperatura, težina mace (gojaznim macama je potrebno srazmerno više vode), stres koji utiče na smanjivanje žeđi, i naravno – fizička aktivnost.

Voda i zdravlje

Kada govorimo o značaju vode za zdravstveno stanje, trebalo bi napomenuti da su mačke koje piju manje tečnosti u većoj opasnosti od problema s kompletnim urinarnim traktom, ali prvenstveno s bubrezima. Mačke bi trebalo podsticati da piju više vode, ali kako postaju zrelije, mora se obratiti pažnja na to da li piju više vode nego ranije, jer to može ukazati na zdravstveni problem. Ako je potrebno, veterinar će preporučiti da izmerite koliko tečnosti koju vaša maca popije za 24 sata, ili će tražiti da donesete urin mačke kako bi uradio osnovne analize.

Povećano uzimanje vode

Ukoliko vaša maca pije više vode u poslednje vreme, moguće je da boluje od:

– problema s bubrezima;

– dijabetesa ili šećerne bolesti;

– hipertireoidizma;

– problema urinarnih puteva.

Trebalo bi naglasiti da se kod navedenih problema veliki broj simptoma preklapa tako da je za tačnu dijagnozu potrebno uraditi i analizu krvi i ultrazvučni pregled. 

Činija, fontana

macja fontana

Često pitanje vlasnika je – Kako mačku naterati da pije više vode?

Problem može nastati ako je mačka naučena samo na suvu hranu, a kod bubrežnih bolesti se mora povećati unos vode kako bi se bubrezi forsirali da pacijenti više i češće mokre.

Neki vlasnici pomalo vlaže suvu hranu pokušavajući na taj način da pomognu maci da pređe na vlažnu, a neki čak pomalo sole i vlažnu i suvu hranu kako bi naterali mačku da pije što više vode.

Neki od načina da se mačka natera da pije više vode jesu i promena činija, drugi oblik nove činije, menjanje mesta u kući gde su postavljene posude za vodu i povećavanje njihovog broja. Poznato je da pravi poznavaoci karaktera mačaka imaju po nekoliko činija i, naravno, neizostavnu fontanicu. Fontana neprestano vrti vodu i njena cirkulacija deluje stimulativno na mačku da poveća unos vode.

Savet +

Činije sa vodom (i hranom) nikada ne bi smele da stoje blizu kutije sa posipom, odnosnom macinog toaleta, jer su mačke, ponavljam, veoma čiste i uredne životinje.

Zatim, možete čak sipati malo tečnog sadržaja konzerve u vodu ili leti zamrznuti ovaj sadržaj u kocke kako biste stimulisali žeđ kod mačke.

U svakom slučaju, nijedna maca nije ista, nijedan pripadnik iste rase nije preslikan jer su mačke veliki individualci i mi smo tu da pratimo njih i njihove navike, kako u vezi sa vodom, tako i sa hranom. I naravno, ukoliko je potrebno, uvek bi se trebalo javiti veterinaru za savet i pomoć.

Rase koje vole vodu

Generalno, mačke nisu ljubitelji vode i kupanja pošto se ne osećaju sigurno u njoj. Ali, naravno, neke divlje mačke obožavaju kupanje, baš kao i pojedine pripitomljene, naši kućni ljubimci. Za mačku rase turski van kažu da obožava kupanje i plivanje, a osim nje, ljubitelji vode su i angorska mačka, mejn kun i norveška šumska mačka.