Verovanja: Crne mačke donose sreću - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
crna macka
Od petmagazine.rs - 13/04/2018

Verovanja: Crne mačke donose sreću

Nepravedno optužene crne mace vekovima su proživljavale progon i torturu. Zato nije na odmet pomenuti i neka lepša verovanja kad su mačke crne boje u pitanju.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Kad se pomene crna mačka, najčešći sinonimi su zlo, veštičarenje, uroci i druge loše stvari. Za takvo sujeverje velikim delom je zaslužno i hrišćanstvo koje je u crnoj mački videlo slugu đavola i povezivalo je s veštičarenjem.

Međutim, u mnogim zemljama sveta crne mačke smatraju se amajlijama i daruju se kako bi donele sreću, novac, uspeh, sigurnost…

Mačka je blagoslov za brak

Englesko sujeverje kaže da ako nevesti poklonite crnu mačku, to će joj doneti sreću u braku. Takođe, veruje se da ako mladi bračni par na početku braka ima crnu mačku u kući, da će imati dugačak i srećan zajednički život, i da će crna mačka da otera zlu kob.

U velikom delu Velike Britanije crna boja mačke smatra se srećnom bojom. Iako nije preporučljivo davati mačke za poklon, mladenci bi trebalo da se raduju životu sa crnim mačetom. U Japanu se veruje da će posedovanje crne mačke devojci doneti puno udvarača.

Mačka za sigurnost doma i dobru žetvu

Ljubitelji feng-šuija kažu da crne mačke poseduju veliku božansku moć. Ako svojim crnim mačkama obezbedite sreću i sigurnost, one će vama uzvratiti istom merom.

Ukoliko nemate živu mačku da štiti vaš dom, i figurica okrenuta prema severu poslužiće da otera lošu energiju. Kad već govorimo o bogovima i demonima, Freja – boginja ljubavi, lepote i plodnosti u nordijskoj mitologiji, putuje u kočijama koje vuku dve crne mačke.

Kako bi se umilostivili boginji Freji, zemljoradnici su ostavljali po dve činije mleka ovim macama, a Freja bi im podarila dobar rod u poljima.

Mačke i pozorište 

Crne mačke su odlična publika. U pozorišnim krugovima u mnogim kulturama sveta se veruje da ako se crna mačka nađe u publici tokom premijere predstave, ta predstava će se dugo i uspešno prikazivati u budućnosti.

Maneki Neko 

Možda ste videli „mačke sreće“ ili Maneki Neko, popularne u Japanu. Ove figurice mačke s podignutim šapama trebalo bi da donesu sreću, bogatstvo i prosperitet svom vlasniku. Često su bele boje, ali takođe postoje i crne. I ne samo to, ove figurice teraju demone, negativnu energiju i uhode.

Mačke vode do blaga 

Dugo se smatralo da osim što crne mačke donose sreću, takođe donose i materijalno bogatstvo. Francuski seljaci su verovali da mačka puštena na raskrsnicu na kojoj se ukršta pet ulica može da ih odvede do blaga.

Mačka Matagot 

U južnoj Francuskoj, „matagot“ je prema narodnom verovanju duh koji može da bude u formi pacova, lisice, psa, krave i drugih životinja. Uglavnom je zao duh, ali kad je u svojoj najčešćoj formi crne mačke, čoveku tada može da donese materijalnu dobit.

Taj oblik se naziva „mačka mađioničar“ i ako se duhu pravilno ukaže poverenje – na primer dâ mu se prvi zalogaj večere ili mu se namesti udoban krevet za spavanje – on će nagraditi tu osobu bogatstvom i srećom, kaže narodno verovanje.

Crne mačke i mornari 

U stara vremena verovalo se da crne mačke donose ogromnu sreću i sigurnost da će se moreplovci bezbedno vratiti s plovidbe. Zbog toga su crne mačke bile toliko skupe da većina moreplovaca nije mogla da ih priušti. Verovatno bi im značio jedan „matagot“ da im obezbedi dovoljno novca.