Verovanja: Maneki-neko donosi sreću - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 04/09/2018

Verovanja: Maneki-neko donosi sreću

Talisman za koji se veruje da privlači sreću i bogatstvo u Japanu i Kini se najčešće viđa u trgovinama, odmah pored kase

 

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Sigurni smo da ovogodišnja pobednica „Pesme Evrovizije”, harizmatična Neta iz Izraela, nije slučajno za scenografiju odabrala desetine zlatnih japanskih mačaka koje mašu šapom – maneki-neko mace. Osim zaraznih taktova pesme „Toy”, ove mace su sigurno umešale svoje šape u njenu pobedu jer se veruje da one donose sreću onima koji ih poseduju.

Privlači mušterije

Maneki-neko, figurica poznata još i kao „srećna mačka”, u Japanu i Kini se najčešće može videti u restoranima, supermarketima ili dućanima. Ova mačka je talisman za koji se veruje da donosi sreću i bogatstvo onima koji ga poseduju, pa eto razloga što se najčešće viđa u trgovinama. Njeno mesto je na pultu pored kase, odakle pozdravlja kupce mašući desnom ili levom šapom, istovremeno privlačeći dobru energiju i taliju.

Leva ili desna šapa

Šapa kojom maca maše je uvek okrenuta nadole i kreće se gore-dole. Ukoliko maca maše levom šapom, zasigurno će privući mušterije, a ako pozdravlja desnom – privlači sreću. Prema još jednom tumačenju, leva šapa podstiče uspeh u poslu, a desna uspeh u domu. Mlađi Japanci danas ove figurice uglavnom drže u spavaćim sobama ili prostorijama gde uče đaci i studenti jer donose uspeh.

Istorija i legenda

Japan spada u zemlje u kojima vlada veliko poštovanje prema mačkama, a sama maneki-neko maca je napravljena po uzoru na prelepu trobojnu japansku bobtejl mačku. Maneki-neko se prvi put pominje u Japanu u 17. veku, a postoji nekoliko legendi o nastanku ovog talismana. Najpoznatija je svakako ona o bogatom čoveku, putniku namerniku, koji se, kada je udario jak pljusak, sklonio pod drvo s velikom krošnjom kraj jednog hrama. Primetio je mačku koja mu je mahala i kao da ga je dozivala šapom. Krenuo je ka njoj, a ona ga je odvela pravo u hram. Čim je zakoračio u hram, razorni grom je pogodio drvo pod kojim je on samo nekoliko trenutaka pre toga stajao, i tako je shvatio da mu je maca spasla život. Iz ogromne zahvalnosti prema mački i monasima u hramu, ovaj bogati čovek ih je do kraja života velikodušno pomagao. Kada je preminuo, u njegovu čast napravljena je statua u obliku mačke.

Materijali i boje

Ove simpatične amajlije najčešće se izrađuju od drveta, kamena, keramike, porcelana, a u moderno vreme i od plastike. Mace koje su pretežno bele s narandžastim i crnim tufnama se smatraju najboljim talismanima, ali ima ih i u boji zlata (simbolizuju bogatstvo i prosperitet), potpuno belih (sreća, dobre vesti), potpuno crnih (zaštita od zlih duhova), crvenih (ljubav) i zelenih (zdravlje).

Ostali simboli

Važno je i ono što maneki-neko drži u šapi. Najčešće mačka nosi kecelju, ogrlicu i zvonce, a u šapi joj se mogu naći japanski novčić, čekić, koji simbolizuje bogatstvo, riba (simbol izobilja), dragulj (mudrost)…