Trebaju li mačke kod frizera? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 18/11/2022

Trebaju li mačke kod frizera?

Mačka se obično sama brine o svojoj toaleti – makar samo mi to tako mislili. Ližu se, pa tako održavaju svoju higijenu dlake, te smatramo da nemaju potrebu za kupanjem. Lizanjem sa oštrim jezikom uklanjaju dlaku koja treba da otpadne, pa smatramo da ne treba da se češljaju i šišaju. Koriste grebalice ili neki deo nameštaja i tako troše nokte, i naravno da onda smatramo da ne treba da im se seku nokti. Da, sve je ovo tačno, donekle.

Piše: dr vet med Klara Ćurčin

Međutim, ima ljudi koji imaju alergije, i znaju da odreaguju na mačku. Realno, smeta nam veća količina dlake po garderobi ili po tepisima, i nije prijatno da razni delovi tela ljubiteljima mačaka budu u ogrebotinama. Redovno samoodržavanje toalete i higijene svojstveno je samo zdravim mačkama u “najboljim godinama“, ali, šta ćemo sa starim i bolesnim jedinkama? Šta ćemo sa dugodlakim mačkama koje ne mogu da postignu sav taj posao? Šta ćemo sa vlasnicima koji ne mogu da pomognu redovnom održavanju toalete? Rešenje je kozmetičko-frizerski salon za mačke. Tamo se ne radi samo šišanje na “nulu“, već se isključivo bavi frizersko kozmetičkim poduhvatima, i salon bi trebao biti isključivo namenjen mačkama zbog sledećih razloga:

osoblja koje zna da hendluje mačke

mirisa koje izlučuju druge životinjske vrste

opreme koja je specifična

načina koji se primenjuju u tretmanima.

Usluge koje nude ket grumeri:

bezbedno kupanje

osnovnu negu noktiju

češljanje, četkanje i trimovanje

osnovnu negu ušiju

Gruming

Regularni mačji gruming podrazumeva češljanje, češljanje, šišanje, kupanje i skraćivanje noktiju. Benefiti kompletnog servisa su održavanje zdravlja kože, otklanjanje eventualnih neprijatnih mirisa, otklanjanje ućebane dlake i sprečevanje njihovog nastanka, smanjenje digestivnih problema zbog dlake, lakše je uočiti promene na koži. Kozmetički tretman se preporučuje na mesečnom nivou, ali makar bi trebalo ispoštovati 2 puta godišnje, prilikom promene sezone, kada je pojačano linjanje jedinke.

Benefiti

I na kraju, koje su prednosti gruminga za vašu ljubimicu? Kao prvo, manje će se stvarati ućebani čvorovi dlake. Redovnim održavanjem dlake održava se koža i dlaka zdravim, češljanjem se podstiče zdra va cirkulacija i proizvodnja prirodnih masti i njihova distribucija po koži i dlaci i tako se održava koža i dlačni pokrivač zdravim i dobro ishranjeno.

Kao drugo,  manje se mačka linja jer ima zdraviji dlačni pokrivač i kožu. Pri tome ako je mačka ošišana, ima manja količina dlake kao i dlaka koja se otpušta je kraća. Pri tome ima i manje peruti. Manja je i potreba lizanja i samim tim je manje osušene pljuvačke po dlaci i manje je alergena po kući.  I naravno, ako je manja potreba za lizanjem i gutanjem dlaka, manja je i mogućnost da mačka unese u sebe veću količinu dlaka i i da se stvaraju one tradicionalne “kobasice“ od dlaka koje mačka ili povrati na najnezgodnije mesto ili ponekad može da stvori osbiljne zdravstvene probleme.

I kao treće, lakše se uoče ektoparaziti, neke promene na koži kao npr. povred, upala kože ili slično.

VAŽNO
Ako postoji pojačana potreba za lizanjem  ili kada mačka prestane da se liže. Ovo je vrlo bitan momenat u pogledu zdravstvenog stanja, zato treba obraćati pažnju kako i kad se mačka toaletiše. Ako mačka ne može da dohvati jezikom svaki deo tela, onda postoji zdravstveni problem u vidu ili debljine ili osteoartritisa. Naravno, ako primetite da se mačka posebno obraća pažnju  na određeno mesto ili grize ili češe se neobično, to je znak za neko posebno stanje kože ili problem ponašanja, ovo je ipak slučaj problema zdravstvenog stanja za veterinara a ne za frizera.